Ledare

Vi bör inte överraskas när Trump leker Putin

Desinformation ligger i högerpopulismens DNA

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Scenen är som hämtad ur James Bond. När skurken tror att han ska vinna berättar han om sina planer. Sen rymmer Bond och besegrar skurken.

Slutet gott, allting gott.

Donald Trump är magnifik som filmskurk. Han har i flera veckor gått runt och berättat hur han ska försöka stjäla valet. Eftersom fler demokrater än republikaner förtidsröstar tänkte han utropa sig till segrare när främst rösterna i vallokalerna räknats.

Sedan skulle han påstå att förtidsrösterna var fusk och gå till domstol.

I tisdags gjorde han precis så.

Som en sydamerikansk kuppgeneral har han och hans propagandamaskineri sedan kört samma vals dygnet runt. Sociala medier och högerns egna kanaler pulserar av desinformation.

– Vi har sett en explosionsartad ökning nu i dag i samband med att man fortsatt räkna rösterna. Och då har det blivit en påtaglig ökning av desinformation framförallt inriktad på valresultatet i USA, säger Sebastian Bay som analyserar desinformation vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Sveriges radio.

Att planen ska fungera hela vägen var nog ett långskott från början. Med tiden har människor lärt sig den hårda vägen att inte vara naiva inför Trumps metoder. En lyckad kupp kräver ett stort mått av överraskning, som Bondskurkar brukar upptäcka i slutet av filmen. Nu var media, myndigheter och vanligt folk mentalt förberedda.

Därför uteblev paniken när Donald Trump ropade VALFUSK och i bildlig mening försökte tända på riksdagshuset. I stället började ett lugnt och metodiskt släckningsarbete.

Dessutom är det delstaterna som organiserar val och räknar röster. USA:s valsystem är visserligen ganska rörigt men det är decentraliserat, styrs av lagar och övervakas av ett oberoende domstolsväsende. Presidentens personliga makt är begränsad.

Även om Donald Trump uppför sig som att han befinner sig i General Augusto Pinochets Chile eller General Jorge Videlas Argentina så gör han inte det.

Problemet med USA:s majoritetsvalsystem är ett helt annat.

"Det verkligt galna är att vi är besatta av 1 900 röster i Georgia när Biden leder med 4 miljoner röster i hela landet" skriver den ledande rösträttsaktivisten Ari Berman på Twitter.

Att Donald Trump skulle avgå frivilligt var aldrig särskilt sannolikt. Auktoritära ledares syn på demokrati bygger på principen en man - en röst - en gång.

När de väl vunnit vill de sitta kvar.

Även Rysslands Vladimir Putin och Ungerns Viktor Orban valdes en gång i relativt demokratiska val. Liksom Recep Tayyip Erdoğan i Turkiet. Men där upphörde folkets makt.

Vi bör inte överraskas av att Trump leker Putin. Han bedrev valkampanj, regerade och försöker nu skjuta rösträkningen i sank med samma metoder som han använt hela tiden.

Därför blir det väldigt talande hur Sverigedemokraternas riksdagsledamöter sprider vidare Donald Trumps desinformation och konspirationsteorier om valet.

"Twitter censurerar nu ledaren för den fria världen precis efter valet" klagar Tobias Andersson, riksdagsledamot för SD och skickar vidare Trumps tweets om valet. Även SD:s officiella partikonto vidarebefordrar presidentens vilseledande propaganda.

Själva försökte SD på motsvarande sätt undergräva förtroendet för det svenska riksdagsvalet 2018. Man riggade en Facebookgrupp för att rapportera om "valfusk" och det pågick en masskampanj bland högerpopulistiska gräsrötter för att lämna in "anmälningar" mot valet. Alltså samma sak Trump gör nu.

– De började prata redan i vintras om riggade val. Det ligger i hela alt-right-kontexten att misstro systemet, sa Christer Mattsson, expert på naziströrelser vid Segerstedtinstitutet, till Expressen 2018.

Det förekom till och med en falsk dansk "valobservatör" i medierna som uttalade sig vitt och brett innan OSSE;s riktiga valobservatörer protesterade.

Desinformation kring val är numera en del av det nya normala.

– Det har vi sett som en påtagande tendens under flera val. Även i Sverige under valet 2018 förekom det ju medvetna försökt att sprida desinformation om valresultatet, säger Sebastian Bay, FOI.

En av USA-valets viktigaste erfarenheter är att vi inte får vara naiva inför högerpopulisternas metoder. Desinformation är en del av rörelsens DNA. Om SD skulle få verklig makt i Sverige bör vi räkna med samma metoder här som vi nu ser i USA.

Sverige saknar ännu det mediala ekosystem som högern i USA byggt upp. Visserligen finns GP:s och SvD:s ledarsidor, Kvartal och diverse sajter ute i tassemarkerna. Högern och SD dominerar helt i sociala medier och i SVT har SD:s chefsideolog Mattias Karlsson under veckan varit med i nästan alla nyhetssändningar.

Men ännu saknas kraften och räckvidden i TV-kanalen Fox News och nättidningen Breitbart News.

Det kan därför vara klokt att ha ögonen på det projekt Expressen avslöjade i veckan och som en källa kallar ”ett hemligt superprojekt för den svenska mediehögern”.

Kristdemokraternas tidigare presschef Per Gudmundson och Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, har redan rekryterats och enligt Expressen ligger de konservativa debattörerna Paulina Neuding och Thomas Gür bakom. Finansiärerna uppges vara hemliga men startkapitalet är smått astronomiska 50 miljoner kronor.

Sannolikt är analysen riktig. Donald Trump hade inte valts utan stöd från organiserad högermedia och om Sverige ska få en konservativ regering behövs nog något liknande.

Trumpismen är inte slut bara för att Donald Trump ser ut att vara det.

Sannolikt väntar nu veckor av bråk i domstolar, omräkningar av röster och ännu mer desinformation i sociala nätverk som Facebook och Twitter och i högerns egna medier.

Tyvärr är verkligheten ingen James Bond-film. Det finns aldrig någon garanti för att skurken förlorar på slutet.

Men USA-valet så här långt visar att envist motstånd mot högerpopulismen lönar sig. Alltid.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar söndag 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack för dags chatt. Nu ska jag ut i höstsolen. ☀️

 • Anders Lindberg

  Ja, det är en bra huvudregel.

 • Håll dig till sanningen så vet du vad du har sagt.

  Jocke Petersson
 • Anders Lindberg

  Jag skulle nog säga att Kina måste anpassa sig både till internationell rätt och mänskliga rättigheter.

  Annars är avstängningen av Huawei bara början på motåtgärderna.

 • Omman jämför den grekiska historien med dagens maktrelationer så är detju USA som startar kriget inte Kina som måste anpassa sig

  kick leijnse
Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Tegnell behöver stoppa mer än spriten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps krig mot medierna

Donald Trump

Vladimir Putin

James Bond