Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Amazon skiter i om du får covid

Våga inte försöka göra något åt din farliga arbetsmiljö

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Amazon blev en av pandemins stora vinnare. De anställda blev förlorarna - 20 000 av lagerarbetarna i USA fick covid-19.
Amazon blev en av pandemins stora vinnare. De anställda blev förlorarna - 20 000 av lagerarbetarna i USA fick covid-19.

LEDARE

Näthandelsjätten Amazon lanserade sin svenska sajt i slutet av oktober. Produktbeskrivningarnas översättning den första dagen var rätt skojig - kalsonger blev "mäns bagageutrymme" och träningstights blev "glassmaskin". Men att Jeff Bezos imperium nu omfattar även Sverige är inget skämt.

Amazon blev en av pandemins stora vinnare eftersom näthandeln fick en skjuts när allt fler shoppade hemifrån. I det läget struntade man uppenbarligen i vad det skulle kosta att köra på som vanligt. Men i början av oktober stod det klart - 20 000 av företagets lagerarbetare i USA visade sig ha testat positivt för covid-19.

Förföljer fackligt aktiva

Därmed blev de redan notoriskt dåliga arbetsförhållandena snäppet sämre. Den som vill göra något åt det kan välja mellan att säga upp sig eller bli förföljd.

För några veckor sedan kom nämligen nyheten att Amazon jobbar med att ta fram en mjukvara som ska samla information om olika hot mot företaget. Hot som väder, brottslighet - och fackföreningar.

Med tanke på att Amazon systematiskt motarbetat facken sedan grundandet 1994 är det knappt en nyhet. Ett företag där människorna på golvet hanteras som en uppsättning robotar förnekar förstås att det alls skulle finnas anledning att organisera sig.

Världens rikaste vill ha dina pengar

- All data vi har visar att våra anställda överlag är super super glada, sa Alex Ootes, vice vd för Amazons europeiska expansion, i anslutning till den svenska lanseringen.

Hans verklighetsbild verkar vara lika ur led som de där tokiga översättningarna på den svenska sajten. Som för övrigt går att ifrågasätta om det inte var ett billigt PR-trick. Cyniska jättebolag drar sig förstås inte för att kapitalisera på till och med våra skrattreflexer.

Amazon är ett skurkföretag som finns till av en enda anledning: att göra världens rikaste man ännu mer förmögen. Nu vill han ha dina pengar också.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Boken som får mig att förakta Amazon

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazon

Näthandel

Jeff Bezos

E-handel

Arbetsmiljö

Covid-19