Sverige borde ta hem IS-kvinnor och barn

Skråmos sju barn är de enda som räddats

Patricio Galvez hämtade hem sina sjuk barnbarn från al-Hol-lägret i Syrien 2019. Fortfarande är 30–40 svenska barn kvar i lägren.

I en ny dokumentär skildras Patricio Galvez när han för två år sen åkte till Syrien och Irak för att hämta hem sina sju föräldralösa barnbarn. Barnens föräldrar var den ökände IS-jihadisten Mikael Skråmo och hans fru Amanda Skråmo från Göteborg. De åkte ned till krigets Syrien 2014 med fyra barn och fick tre till på plats. Amanda dödades i slutstriderna när IS sista fäste Baghouz föll och väntade då sitt åttonde barn.
Barnens morfar kunde inte rädda sin dotter från en av historiens mest grymma terrorsekter. Därför gjorde han allt för att ta hem sina barnbarn från al-Hol-lägret i nordöstra Syrien som FN kallar "Europas Guantanamo". Där har kurdiska armén tvingats ta det ansvar som Europa avsagt sig.

Medierna spelade roll

Tusentals kvinnor och barn lever under omänskliga förhållanden. Nöden är svår och hundratals barn har dött, däribland fyra svenska. Vi har sett bilderna på tältlägren med kvinnor som fortfarande bär de heltäckande svarta slöjorna och där någon process för avradikalisering inte är att tala om, snarare tvärtom.
I Gorki Glaser-Müllers dokumentär ”Children of the enemy”, som får biopremiär den 7 maj, blir det tydligt att den svenska regeringen stod passiv ända tills Patricio Glavez kontaktade svensk media. Det var inte förrän hans kamp blev uppmärksammad i SVT, TV4 och SR, och kanske framför allt Niklas Orrenius artikel i Dagens Nyheter tillsammans med fotografen Lotta Härdelins bilder på de svårt undernärda Skråmo-barnen i lägret, som stenen sattes i rullning.

När Patricio Galvez återförenas med barnen är lättnaden och glädjen stor. De små barnen är präglade av att ha vuxit upp i en terrorsekt och äldsta barnet har sett sin pappa dö. Två år senare bor de i nya familjer i Sverige, de talar flytande svenska och de största barnen har börjat skolan. "Det är magnifikt att se", säger deras morfar till SR.

30–40 svenska barn kvar

Fortfarande lever mellan 30-40 svenska oskyldiga barn med deras mammor i IS-lägren. Precis som övriga nordiska länder har den svenska regeringen erbjudit att ta hem barnen men inte kvinnorna. Men det är inte hållbart att fortsätta vända bort blicken från den humanitära katastrofen.
"Barn är som kärleksfrön", säger Patricio Galvez i dokumentären. Om de inte får kärlek kommer den onda cirkeln av hat bara att fortsätta, konstaterar han.

Ett land med en feministisk regering och barnkonventionen som lag bör plocka hem de svenska kvinnorna och se till att de lagförs av det svenska rättsväsendet. Barnen måste få vård, rehabilitering och precis som Skråmo-barnen bli omplacerade i nya hem där de får den omsorg de behöver. Bara så kan hatets cirkel brytas.