Mejla

Jonna Sima

Klyftorna skenar under pandemin

Ny rapport kräver skatt på arv, fastigheter och lyxbåtar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett Foodora-cykelbud på väg med en matleverans på Östermalm i Stockholm där de ekonomiska klyftorna är som störst.
Ett Foodora-cykelbud på väg med en matleverans på Östermalm i Stockholm där de ekonomiska klyftorna är som störst.

LEDARE

Under pandemin har många människor tvingats lämna sina jobb och fått svårt att klara utgifter för mat och hyra. I en annan del av samhället har förmögenheterna vuxit. Häromveckan nådde Stockholmsbörsen en ny rekordnivå och bostads- och huspriserna rusar uppåt.

Inkomstskillnaderna, som har ökat kraftigt sedan 1990-talet, vidgas ytterligare. Rika och höginkomsttagare ser sitt kapital växa, samtidigt som låginkomsttagare har fått en ökad lönepress på grund av osäkra anställningar, gigekonomi och stor arbetskraftinvandring.

I fyra årtionden har högern allt mer oemotsagd fått beskriva ojämlikheten som ett naturtillstånd. Men det handlar om politik, och ett annat samhälle är faktiskt möjligt.

Rättvis ojämlikhet?

Nyligen gav Ratioakademien, en fristående sammanslutning av företagsledare, ut pamfletten "Rättvis ojämlikhet i det öppna samhället". Skriften har diskuterats flitigt på ledarsidor och från höger håller man i stora drag med om dess slutsatser: Det är rättvist med stora inkomstskillnader, men den sociala rörligheten i samhället måste bli bättre. Problemet är att liberalerna i januariavtalet stoppar all politik som faktiskt skulle ge fattiga och utsatta en chans.

När jämlikhet diskuterades i P1:s "Filosofiska rummet" sa den liberala debattören Sofia Nerbrand att människor bara borde sluta jämföra sig med de som har det bättre. Det är en deprimerande uppgivenhet.

Stora klyftor gör samhället farligare för alla, därför ska de bekämpas.

I går presenterade LO och den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden en skattepolitisk rapport. Den handlar i korthet om att göra om de avdragsmöjligheter och undantag i dagens skattesystem som ofta gynnar de som redan har pengar. De har många intressanta förslag om hur skatter på fastigheter, arv och lyxbåtar kan anpassas till hushållens inkomster och på så sätt skapa en rimlig och rättvis omfördelning från kapital, företag och höga inkomster till låg- och medelinkomsttagare.

Mona Sahlin om Palme

I Mona Sahlins nya bok "Makt – lös" (Albert Bonnier) omformulerar hon Olof Palmes bevingade citat: "Politik är att vilja", och lägger till: "men det är också att veta vad man vill." Den politiska vänstern har nu en unik möjlighet att visa att de vill ha ett mer jämlikt samhälle. Idéerna finns där, och visst är det möjligt att få människor att börja tro på politiken igen.
De allra flesta förstår att ojämlikhet inte upphör med tankeövningar.

Chatta med Jonna Sima. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Rika är vinnare på coronakrisen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämlikhet

Arbetslöshet

Stockholmsbörsen

Mona Sahlin