Mejla

Jonna Sima

Ställ arbetsgivare till svars för jobbdöden

Någon måste bli åtalad för 24-åriga Julias död

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tarkett i Ronneby där gravida Julia Mannersten dog på sitt arbete när hon klämdes mellan två valsar 2018.
Tarkett i Ronneby där gravida Julia Mannersten dog på sitt arbete när hon klämdes mellan två valsar 2018.

LEDARE

Vuxenlivet hade precis börjat på allvar för 24-åriga Julia från Ronneby. Första måndagen i november 2018 hade hon och hennes sambo Eric sitt första besök på mödravårdscentralen inbokat. Helgen dessförinnan arbetade Julia ett nattskift på det internationella golvföretaget Tarkett, som är den stora arbetsgivaren i bygden.

Julia Mannersten.

I ett arbetsmoment där hon skulle utföra en mätning av en matta fastnade Julia i en maskin och klämdes ihjäl mellan två gummivalsar. Både Julia och fostret i magen dog omgående.
– Många häromkring jobbar på fabriken. En del av dem hälsar knappt, det är väl jobbigt för dem att prata om det, säger Julias pappa Jimmy i en intervju med Aftonbladet i går.

Jimmy har själv jobbat på Tarkett i över 30 år, men säger att han inte fick något ordentligt stöd efter dotterns dödsfall från vare sig arbetsgivaren eller sitt fackförbund, IF Metall. Till sist kände han sig tvungen att säga upp sig.

Vill ha upprättelse

I dag kämpar Jimmy och familjen för att Julia ska få någon form av upprättelse. Hittills har ingenting hänt, förutom att maskinen i fråga har fått säkerhetsgrindar.

Åklagare Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger till Aftonbladet att han väntar på ett skriftligt underlag och att han hoppas kunna väcka åtal före årets slut.
När Aftonbladet söker Tarketts platsansvarige för en kommentar får tidningen inget svar. Till nyhetssajten Blankspot, som också har uppmärksammat fallet, säger Tarketts ledning att de inte låter sig intervjuas om det som skett medan det pågår en förundersökning.
Inget ansvar, inga ursäkter. Det franskägda företaget fortsätter att tillverka golv precis som vanligt medan Julias familjs liv har slagits i spillror. Så borde det inte vara, så får det bara inte gå till.
Julia var en av 55 personer som omkom på jobbet under 2018. Det är mer än ett dödsfall i veckan, trots att regeringen har en arbetsmiljöstrategi som innebär en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet.

Få dödsolyckor leder till åtal

Att dödsolyckor på arbetsplatsen leder till rättsliga åtgärder är en sällsynt företeelse. Ofta läggs förundersökningarna ned på grund av brist på bevis. Av de åtal som ändå väcks leder bara drygt hälften till en fällande dom. Det är ett politiskt svek att det inte läggs tillräckligt med resurser på att ställa arbetsgivare till svars för att de låter sina anställda jobba med det egna livet som insats.
Det är inte direkt på kontoren runt Stureplan som löntagare går till jobbet med risken att de aldrig kommer hem igen. Utan det är människor i arbetaryrken som Julia, som faller, kläms ihjäl eller dör i trafiken. Kanske är det därför som det från politiskt håll är så tyst i frågan?

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

De gick till arbetet men kom inte hem

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmiljö

Arbetsmarknad

Juridik

Ronneby

Stureplan

IF Metall