Vaccinet mot Trump heter inte Annie Lööf

Den som vill stoppa SD ska börja med politiken, inte moralen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sista avfarten innan enväldet, lyder David Frums slutsats om USA-valet i tidningen The Atlantic.

Donald Trump har i fyra år struntat i konstitutionens begränsningar av presidentmakten, konstaterar Frum. Han har korrumperat Justitiedepartementet, benådat sina vänner för brott som gynnat honom och pratar nu om att benåda sig själv. Han uppmuntrar även till våld mot politiska motståndare.

"Jag kan säga att jag har stöd från polisen, stöd från militären, stöd från Bikers for Trump - jag har det tuffa folket, men de spelar inte tufft - förrän det går till en viss punkt, och då kan det bli väldigt dåligt, väldigt dåligt." sa Trump i högerextrema Breitbart News förra året.

David Frum vet hur makt fungerar. Han är republikan och tidigare talskrivare till president George W. Bush. Nu varnar han för att USA:s institutioner inte klarar en andra mandatperiod av Trump. Landet kan stå inför ett permanent minoritetstyre där allt färre medborgares röster spelar roll.

I Anne Applebaums senaste bok Demokratins skymning (Albert Bonnier 2020), recenserad av Karin Pettersson på Aftonbladet kultur, målar författaren upp samtiden som i första hand en strid mellan värderingar - om en ond höger mot en god höger.

En gång gick de på samma fester, nu pratar de inte med varandra.

Nej, säger Karin Petterson, striden handlar om verkligheten. Om att Donald Trump möter ett behov när nyliberalism och globalisering slagit sönder människors vardag, jobb och livsstil. Trump blir obegriplig utan rostbältets nedlagda industrier och förfallna hus i blickfånget.

Jag skulle vilja dra analysen ett steg till, jag tror den liberala världsbild där allt kan reduceras till en idéstrid mellan gott och ont är själva förutsättningen för det som händer nu. Bara när makten tänker bort människors vardag blir en politiker som Trump, eller Jimmie Åkesson, möjlig.

Vi kan kalla strategin för "centerpartism" men alla politiska partier och inte minst media har smittats. Den pågående LAS-striden är ett utmärkt exempel.

Trygga människor röstar i regel inte på fascister, men vad händer om man gör dem rejält otrygga och möjligen även fattiga?

För centerpartismen spelar det ingen roll, i deras bok är fackföreningar och anställningstrygghet dåligt. Och kartan är viktigare än verkligheten rakt framför näsan.

Högerextremism bekämpas genom att man säger ifrån på skarpen – och hör sen!

I början av oktober avslöjades en högerextrem plan för att kidnappa Gretchen Whitmer, demokratisk guvernör i Michigan. Enligt FBI övervägde våldsmännen, med kopplingar till milisgruppen Wolverine Watchmen, bland annat att spränga en bro vid Gretchen Whitmers semesterhus och fly med sitt offer i en båt.

Gretchen Whitmer är hatad av extremhögern eftersom hon följt experternas råd och stängt ner Michigan under pandemin. I april skrev Donald Trump "LIBERATE MICHIGAN!", befria Michigan, och beväpnade Trump-supportrar har skanderat "Lock her up", lås in henne, utanför delstatsparlamentet.

Planen att kidnappa Whitmer är toppen av ett isberg i den högerextrema mobiliseringen inför valet 3 november. Under radarn har Donald Trump länge blinkat till milisgrupper och nynazister. Även i höstens val har han fått officiellt stöd från Ku Klux Klans ledare David Duke.

Det hela påminner om hur Sverigedemokraterna har byggt upp sina stormavdelningar på nätet här i Sverige. I SD:s omedelbara närhet finns ett omfattande sociala media-maskineri som regelbundet sätts in för att få tyst på meningsmotståndare och frågvisa journalister. Moderaterna och Kristdemokraterna tar det hela med ro.

Precis som republikanska partiet kände att de kunde kontrollera Donald Trump tror nu Ulf Kristersson och Ebba Busch att de kan tämja Jimmie Åkesson.

Vi får väl se hur det går med det.

SD:s senaste utspel är att de kräver något slags skrivet kontrakt med M och KD för att låta dem regera. En blåbrun version av Januariavtalet där Åkesson skulle spela samma roll som Annie Lööf gör för regeringen Löfven. Tidigare har han lanserat sig själv som justitieminister med makt över polisen och säkerhetspolisen.

Om man vill minska risken för detta heter inte vaccinet Annie Lööf utan fördelningspolitik. Inte snack, utan verkstad. Svaret stavas högre pensioner och pengar till bättre löner i äldreomsorgen, fler byggkranar och nya jobb, spadar i jorden och rättvis klimatomställning.

Svaret på ökad polarisering är politik för mindre klyftor. Men tyvärr är många av Januariavtalets punkter rena raketbränslet för krafter som vill ha ett helt annat samhälle.

Den som vill stoppa SD borde börja där, inte försöka reducera partival till en fråga om moral.

Som man sår riskerar man snart att få skörda.

Den riktigt allvarliga lärdomen från USA är hur extremhögern hanterar regeringsmakt och val - även i demokratier. Korruption och maktmissbruk är ingen bieffekt, det är själva kärnan i hur man styr. Våld och hot mot meningsmotståndare och journalister har blivit en del av vardagen.

Trump har inte lyckats avveckla USA:s demokratiska institutioner på fyra år, men han har allvarligt skadat dem. Samma sak skulle kunna hända här, tro inget annat.

Och att säga ifrån på skarpen har inte fungerat särskilt bra hittills.

Så ett bra råd är att noga följa den kommande veckans nyhetssändningar från andra sidan Atlanten. Förbered dig på att SD i framtiden kommer att agera ungefär som Trump gör nu.

Riktiga demokrater avgår när de förlorar val.

Högerextremister har en historia av att inte göra det.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

 • Anders Lindberg
  25 oktober 202011.35

  Tack för idag och flera hundra kloka frågor. Jag har svarat på så många jag hunnit med ☀️

 • Anders Lindberg
  25 oktober 202011.34

  Nä, det tycker inte jag. Centern är en demokratiskt parti bland övriga. De tycker inte alltid som jag men det är en annan sak.

  SD däremot hotar de institutioner som bygger upp Sverige till ett fritt land.

  Där denna typ av partier har fått makt har de konsekvent gett sig på medier, på domstolar och folkrörelser. De har angripit och diskriminerat minoriteter och gynnat sig själva med en omfattande korruption.

  Det är inte jämförbara storheter.

 • 25 oktober 202011.29

  Jag tycker att Annie Lööf är farligare för svensk politik än SD. Vad tycker du.

  Janne
 • Anders Lindberg
  25 oktober 202011.28

  Fast det stämmer ändå inte. Moderaternas samhällsanalys är ju att ökad ojämlikhet inte är något problem och de vill gynna höginkomsttagare och kapitalintressen mer än något annat parti. Det är helheten.

  Även om jag ogillar delar av de kompromisser S har ingått så är det inte vad partiet vill, eller gör.

 • 25 oktober 202011.26

  @ Elisabeth

  Sjöstedt har sagt att S i vissa frågor tagit kliv åt höger som är mer höger än moderaterna. Med det menar han den dystra stigen med extrema marknadsliberalism, som Centern fått med sig sossarna på.

  Robin
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.