Mejla

Jonna Sima

Polisens fint blåste kriminella gängen

Rekord för Damberg: 155 gripna gangsters på ett dygn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inrikesminister Mikael Damberg sa sig vara stolt över polisens prestation som lett till att 155 personer har gripits det senaste dygnet.
Inrikesminister Mikael Damberg sa sig vara stolt över polisens prestation som lett till att 155 personer har gripits det senaste dygnet.

LEDARE

Inrikesminister Mikael Damberg säger att många gängkriminella nog är "duktigt nervösa" just nu. Det har de stor anledning att vara. Bara de senaste dygnen har 155 svenskar gripits både här och i Spanien, varav flera är ledargestalter inom de kriminella gängen. Polisen har även lyckats förhindra tio mord som planerats mot personer i Sverige.

Sammanlagt är tillslaget det största i svensk historia, uppger inrikesministern.
Den massiva polisinsatsen har kunnat genomföras tack vare den internationella insatsen "Operation Trojan Shield, Ironside och Greenlight”. Det är ett omfattande samarbete med bland andra FBI och Europol som Sverige har lett i Europa tillsammans med Nederländerna sedan september förra året.

Sammanlagt har 800 kriminella frihetsberövats världen över sedan i måndags.

FBI:s prestation

Operationen beskrivs som exceptionell och har blivit möjlig tack vare amerikanska FBI:s prestation att utveckla en krypteringsapp – Anom – som har lockat tusentals kriminella. I verktyget finns en "digital huvudnyckel" som innebär att polisen har kunnat dechiffrera kommunikationen i realtid.
Anoms popularitet ökade snabbt i kriminella kretsar och har haft mer än 12 000 användarkonton. Allt eftersom har den ena gangsterledaren efter den andra avslöjats med att planera mycket grova brott och mord.
Ännu en gång har polisen visat att det behövs ett internationellt samarbete för att komma åt de kriminella gängen här på hemmaplan.
Sedan tidigare sitter 250 personer i svenska häkten efter att fransk polis lyckats hacka krypteringstjänsten Enchrochat. Svensk polis har redan flaggat för att de tillsammans med Europol och europeisk polis knäckt ytterligare en plattform, Sky ECC. Materialet därifrån kan vara dubbelt så stort som Encrochat och leda till ytterligare omfattande gripanden.

Svensk polis börjar komma ikapp

Att 155 av 800 personer nu har gripits i Sverige visar att vi har stora problem med gängbrottsligheten. Det rör sig framför allt om knarkhandel, men också om människohandel, penningtvätt och mord. Den stora operationen har hittills lett till att polisen i de berörda länderna har beslagtagit fem ton cannabis, två ton metamfetamin och 1,25 miljarder kronor i kontanter, men också vapen, bilar, datorer, mobiler och smycken.
Svensk polis börjar äntligen komma ikapp de kriminella gängen. Skärpta straff, nya befogenheter som hemlig dataavläsning och fler polisanställda börjar nu ge resultat. Fortfarande är kampen långt ifrån över, vilket de tragiska dödsskjutningarna i Hjällbo och Järva i förra veckan visat. Men om man som gängmedlem inte funderat på att lämna den kriminella banan tidigare borde det vara dags att göra det nu.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

M-teater stoppar inte gängmorden

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Europol

Brott

Mikael Damberg

Kriminella nätverk

FBI

Mord

Hemlig dataavläsning