Ledare

Skulle någon låtit IS förstöra Almedalen?

Bra att organiserad rasism blir ett brott

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nazister under ett torgmöte i Almedalen 2018
Nazister under ett torgmöte i Almedalen 2018

LEDARE

Almedalen 2019.

– Hatet och hoten om våld från de rasistiska och nazistiska rörelserna är inte nytt. Som hbtq-person är du tyvärr van vid att ses som en del av det som ska ”utplånas”, men ökningen och normaliseringen är ändå påtaglig, sa RFSL Gotlands ordförande Eric Fugeläng till Helagotland.se.

RFSL - Sveriges största folkrörelse för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter - fick ställa in sitt deltagande.
Året innan, valåret 2018 hade nazisterna, med polistillstånd, i princip dominerat hela veckan. Fem nazister anhölls av Polisen för att ha skrikit Sieg Heil och flera personer misshandlades.

Inte långt från Aftonbladets tält vid Vänskapsförbundet Sverige-Israel vräktes Christina Toledano-Åsbrink i backen av nazister.

– Sju-åtta killar kom från ingenstans och angrep plötsligt henne, berättade Stefan Dozzi, generalsekreterare i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, för DN.

Senare slog nazister ner Camilla Wagner så hon slog huvudet i stenläggningen. Hennes förbrytelse: att hon viftade med en regnbågslagga.

– Jag är skakad och gråter. Jag är över femtio år och har tre barn. Jag trodde inte att jag skulle bli slagen i Almedalen, sa hon, också till DN.

Men 2019 fick nazister återigen tillstånd att hålla möten i Almedalen. Och återigen dök de upp, fast i mindre antal, och skrämde folk så gott de kunde. Bland annat blockerade de en utställning om Förintelsen.

Många kände sig otrygga på Visbys gator. Inte bara RFSL valde att lämna.

Nazisterna skickade för första gången aktivister till Almedalen 2017 men först 2018 verkar den politiska eliten ha insett vad som var på väg att hända.

Tidigare hade nazisterna främst hotat vanliga människor. Som när barnfamiljer överfölls i Kärrtorp 2017 under en antirasistisk demonstration eller när människor återkommande trakasserats och misshandlats i Dalarna där många ledande nazister bor.

Men i Almedalen stod de bokstavligen i farstun och skrek "folkförrädare" till politikerna, förstörde möten och misshandlade människor. Polisen hade en omfattande närvaro men känslan av öppenhet och demokratifestival slogs ändå i bitar.

Andra våldsbejakande grupper hade knappast accepterats många sekunder. Säg att någon dykt upp med IS-flaggor och IS-propaganda, tror någon att de hade fått hållas?

Sällan.

Under Almedalsveckan 2019 lade regeringen så fram direktiv till en utredning om att förbjuda rasistiska organisationer. Nu är den färdig.

Utredningen är splittrad och enbart en minoritet bestående av S, MP och C står fast vid kravet på ett rakt förbud. Istället presenterar utredningen förslag till två nya brott, organiserad rasism och stöd till organiserad rasism.

Lite förenklat vill man förbjuda deltagande i en rasistisk organisation, inte organisationen i sig. Tanken är att lagen ska träda i kraft 1 juli 2022, alltså nästan på dagen fyra år efter att nazisterna förstörde Almedalen i förra valrörelsen.

Förslagen har redan fått kritik, och det återstår att se vad remissinstanserna säger och hur lagrådet ser det slutliga förslaget.

Men rent principiellt så måste något göras, särskilt åt situationen i Dalarna och andra platser där lokala organiserade nazister effektivt inskränker alla andra medborgares frihet.

Den nuvarande lagstiftningen har bevisligen inte fungerat tillräckligt väl. Staten kan inte abdikera på detta sätt.

I andra länder har man gått längre och i exempelvis Finland har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen helt förbjudits. Erfarenheterna därifrån är än så länge goda. Men nu väljer alltså Sverige en mindre restriktiv väg.

Förhoppningsvis kan den nya lagen bidra till att tryggheten ökar och våldet minskar inför nästa valrörelse.

Det vore onekligen ett framsteg.

”Sverige är världens bästa land att vara nazist i” - Anders Lindberg och Daniel Poohl i ett samtal om nazism
Publisert:

LÄS VIDARE

Nu får det räcka med nazister i Almedalen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

RFSL

Högerpopulism

Kärrtorp

Dalarna

Rasism

Almedalsveckan

Förintelsen