Mejla

Eva Franchell

Naiva journalister bidrog till rättshaveriet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Robin var fem och Christian sju när de dömdes på en presskonferens.
Robin var fem och Christian sju när de dömdes på en presskonferens.
Robin och Christian i dag.

LEDARE

På presskonferensen börjar Christian Karlsson med att tacka media.
– Det är en stor befrielse att det här kommer fram.

I över 18 år har han och hans lillebror Robin levt i en skuggvärld. Som sju och fem år gamla anklagades de för att ha mördat sin kompis Kevin. De fick aldrig någon rättvis rättegång. De fick aldrig några försvarare. Det fanns ingen teknisk bevisning.
Pojkarna erkände inte ens mordet trots att de pressades i ändlösa förhör. Vi har alla sett de inspelade förhören i SVT:s dokumentär om Kevinfallet. De små pojkarna bryter ihop, de gråter och vill till mamma. De ger olika svar. De vallas på mordplatsen och konfronteras med en docka som liknar Kevin. De utsätts för en grym behandling, men de erkänner inte.

Vad gör journalisterna?

Ändå väljer polisen - med starkt stöd av Quickpsykologen Sven Åke Christianson - att tolka pojkarnas olika svar som medgivanden. Sedan kallar man till presskonferens och där slår förundersökningsledaren Rolf Sandberg fast att Christian och Robin har dödat Kevin.

Och vad gör då den samlade journalistkåren? Frågar vi efter barnens försvarare?

Nej vi köper hela berättelsen med alla sina otäcka detaljer. Vi redogör för de många förhören trots att det tydligt står i förundersökningskungörelsen från den här tiden att förhör med barn bara bör äga rum en gång. Christian Karlsson ska inte tacka medierna för det var faktiskt naiva journalister som verkställde domen.

Psykologiskt rappakalja

Christian och Robin kunde ha fått en juridisk prövning, men de hade inga försvarare och fick ingen information. Familjen bröt samman och när pojkarnas pappa till slut försökte få ut förundersökningen vägrade polisen att lämna ut den. Den gömdes undan i sekretessen, men Rolf Sandberg beskrev sitt arbete i en offentlig rapport till Rikspolisstyrelsen. "... professor Christiansons iakttagelser kan ha varit direkt avgörande för hela utredningen."
Rapporten är en bedrövlig läsning av psykologiskt rappakalja, som att varje förhör är en terapisession. Och visst kan Christian Karlsson tacka SVT och Dagens Nyheter för det journalistiska städarbete som nu leder till en återupptagen förundersökning. Christian och Robin får till slut en rättvis behandling.

Vad som verkligen hände när Kevin dog lär vi aldrig få veta. Det är den stora tragiken och den är det många som bär ansvar för.

Läs om fallet Thomas Quick:

En gigantisk rättsskandal

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Barn ska inte dömas på presskonferenser

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven Å Christianson

Arvika