ÅSIKT

Attacken på Åkesson skadar vår demokrati

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET / 2916
LEDARE

Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset. Fattar verkligen inte hur man kan göra så” skriver Jimmie Åkessons sambo på Facebook.

Det som hänt är helt oacceptabelt.

Och det väcker obehagliga frågor, både om Säkerhetspolisens skydd av våra politiker och om samhällsklimatet.

Hur ser skyddet ut?

Hur har skyddet av SD-ledaren, hans bostad och familj egentligen ordnats? Är det tillräckligt? Har Säpo verkligen koll?

Om bostaden angripits flera gånger tidigare borde polisen rimligen ha mycket hög beredskap för att något kan hända igen.

Sverige är ett unikt öppet samhälle. Avståndet till politiker är inte långt och även de allra högsta befattningshavarna kan ofta leva ganska vanliga liv. Den öppenheten är en oerhört viktig del av vår livsstil.

Men vi är också ett land där en statsminister och en utrikesminister har mördats. Vi kan inte rimligen vara naiva för vad politiska extremister och enskilda galningar kan ta sig till.

Hotar demokratin

Gärningsmännen är okända, men att attacken är politiskt motiverad är ett rimligt antagande. Det är i så fall inte bara ett angrepp på Åkesson utan på hela det demokratiska Sverige.

Säkerhetspolisen brukar betona att vänster- och högerextremism inte hotar vårt statsskick. Däremot kan det vara farligt för enskilda personer.

Men om människor inte vågar engagera sig politiskt i rädsla för attacker eller oro för familjen så är det faktiskt ett genuint systemhot. Och vi måste svara på det med den demokratiska statens samlade verktyg.

Högre straff

I dag är straffen för politiskt motiverade brott ofta löjligt låga. Det gäller hatbrott liksom angrepp på politiker, tjänstemän och journalister. Ofta stannar det vi böter. Chansen att åka fast verkar dessutom vara väldigt låg.

Regeringen borde fundera på om detta verkligen är rimligt. Risken för en hot- och våldsspiral inför valet 2018 är uppenbar. Polisen och Säkerhetspolisen måste helt enkelt klara att skydda politiker.

Det öppna Sverige måste sätta hårt mot hårt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Sverige