ÅSIKT

Turkiska valet är en ren fars

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP TT / NTB SCANPIX

I morgon är det folkomröstning i Turkiet. President Recep Tayyip Erdogan vill ändra landets grundlag och koncentrera makten till sig själv. Valkampanjen har varit en ren fars där oppositionen har tystats och medier som inte kontrolleras av det styrande partiet AKP har krossats.

Turkiet är i dag världens största fängelse för journalister.

Moderata islamister

AKP är moderata islamister och brukade förr jämföras med Europas kristdemokrater. Recep Tayyip Erdogan sågs länge som en modern och framsynt ledare som stärkte Turkiets ekonomi och ledde landet mot Europa.

Den islamistiska rörelsen vann en jordskredsseger i valet 2002 och har styrt sedan dess. Men makt korrumperar och med tiden har de blivit allt mer auktoritära. Erdogan har länge velat införa presidentstyre men hittills har övriga partier i parlamentet lyckats stoppa honom.

Militärkuppen

Efter den misslyckade militärkuppen i somras har alla spärrar släppt. Erdogan anklagar den så kallade Gülenrörelsen, en religiös inriktning som leds av predikanten Fethullah Gülen, för att försöka störta honom.

Han har låtit gripa tusentals statsanställda som domare, lärare och tjänstemän på mer eller mindre uppdiktade anklagelser om samröre med Gülenrörelsen. Dessutom har han låtit fängsla politiker och journalister från den kurdiska minoriteten av bara farten.

En lång rad skådeprocesser hålls i domstolarna och de mänskliga rättigheterna har i praktiken upphört att gälla.

Inga fria medier

Turkiet i dag har inga fria medier och inget oberoende rättsväsende. Om AKP vinner folkomröstningen i morgon är även demokratin i praktiken avvecklad. Recep Tayyip Erdogan kommer med den nya grundlagen att kunna sitta kvar till 2029.

Det finns inte mycket Sverige och Europa kan göra. Förhandlingarna om medlemskap i Europeiska unionen bör formellt läggas ner så länge diktatur och förtryck råder. Som vanlig medborgare bör man undvika att turista i Turkiet eftersom regimen delvis lever på pengar utifrån.

Fristad i Sverige

En dag kommer de Turkiska journalister, författare och politiker som nu tvingats i exil att kunna återvända och bygga upp sitt land igen. Tills dess bör Sverige ge en fristad åt demokratirörelsen precis som vi gjorde under Francos fascistiska diktatur i Spanien och juntan i Grekland.

Det turkiska folket förtjänar bättre än dagens regim.

avAnders Lindberg