Tyvärr Hooja, ingen kan vara anonym här längre

Ingen mask i världen hjälper svensken nu

Uppdaterad 2023-07-14 | Publicerad 2023-07-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingen är anonym i dagens samhälle. Inte ens Hooja.

Det har varit livat på internet de senaste dagarna. Detta efter att Aftonbladet avslöjat vilka personerna som döljer sig bakom pälsmässorna och skidglasögonen i musikduon Hooja.

Och det hela var kontroversiellt eftersom artisternas signum är att vara anonyma. Publiceringen har fått fans, skribenter och artister att rasa. Ställ företrädande ansvarig utgivare på Aftonbladet, Martin Schori, har nu svarat med en artikel där han menade att det inte är journalisters uppgift att spela med i ett PR-spel.

Diskussionen om Hooja-publiceringen har utretts i andra texter, så låt oss skippa det här. Istället kan vi fokusera på den lite större frågan i sammanhanget: Vem har egentligen rätt att vara anonym i dagens samhälle?

Få personer.

I dag spåras du överallt, hela tiden. Offline som online. Vill du köpa kontantkort till telefonen måste du sedan förra året legitimera dig. Det gör det lättare för polisen att koppla telefonnummer till kriminella, men det blir också svårare för den som vill ge ett anonymt tips till en journalist.

Men övervakningen av svensken slutar inte där.

I Tidöavatalet står det att regeringen kommer utöka möjligheten till kameraövervakning. Och att du som medborgare ska kunna bli visiterad av polis även fast brottsmisstanke inte finns.

“För den som har rent mjöl i påsen är det inga problem” blir ofta svaret.

Men vad som klassas som rent mjöl är subjektivt. I en stat som Kina eller Ryssland betyder rent mjöl att du är lojal till regimen, även om den bryter mot mänskliga rättigheter.

Jaja, men nu är vi i Sverige, kanske du tänker. Det är inte en auktoritär stat.

Det är sant, men vad skulle hända om vi en dag fick en regering som krävde att alla medborgare ska vara lojala med nationen?

Sådana auktoritära tendenser finns hos partier i Sverige i dag. Det finns till och med en riksdagsmajoritet för att avlyssna svenska medborgare i “förebyggande syfte”. Fast det inte ens finns brottsmisstanke.

Rättsäkert.

Så vad har allt detta med Hooja att göra? Kanske ingenting. Kanske allt.

Att Hooja avslöjades är egentligen inte mer dramatiskt än den verklighet som flera svenskar nu möter. År 2023 är det nämligen en lyx att vara anonym i Sverige.

Du får vara anonym när du får hundratusentals kronor i elstöd eller om du vill placera dina spartillgångar i ett skatteparadis. Men om du inte vill bo under en stubbe i skogen kan du räkna med att du bli övervakad.

Med tanke på de platser som pekas ut som framtida visitationszoner så är det också tydligt vilka svenskars “masker” som åker av först. Heter du Carl, är VD bor i en villa i Djursholm har du större chans att få behålla din mask än om du heter Ahmed och bor i Biskopsgården.

Det är en verklighet som borde få svenskarna att rasa minst lika mycket som de gör över att Hoojas pälsmössor nu ligger på marken.

Följ ämnen i artikeln