Pernilla Ericson

Sluta jämföra sex med övergrepp, Pilthammar

Om Lundgren: ”Ser inte problemet”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

“Jag hade aldrig anmält det för jag ser inte problemet från början”, skrev Emilie Pilthammar, vice kommunstyrelseordförande (M) i Sölvesborg, apropå avslöjandet om Peter Lundgrens brösttafs på partikollegan i SD.
”Fulla folk har de flesta hanterat någon gång”, skrev hon på sin blogg. “Det är väl jag som är störd men om jag hade varit på en fest och en vän tog mig på brösten så hade jag tagit tillbaka. Det är min lösning. Rör du mig lite så rör jag dig och sedan hade jag skrattat”, fortsatte Pilthammar.
I veckan polisanmäldes EU-ledamoten Peter Lundgren för sexuellt ofredande. Verkade hon ha kul, SD-kvinnan som blev utsatt?

”Tur att det var folk i rummet”

"Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom", säger kvinnan på de bandade telefonsamtalen som Expressen tagit del av.
"Vi satt och pratade, det säger jag inget om. Sen händerna upp och in innanför behån då jag kom inte loss. Han knep ju med..."
Kristina Winberg: "Benen."
Kunde inte SD-kvinnan bara ha garvat och tafsat tillbaka? Har hon ingen humor? Var det för att hon inte ville ha hans händer på sin kropp? För att hon blev utsatt av en berusad man som var betydligt större, tyngre, längre än hon var? Det är en situation som alltför många kvinnor kan känna igen sig i.
Under natten till söndagen gjorde Pilthammar ytterligare ett inlägg i debatten om EU-parlamentarikern Peter Lundgren. Pilthammar lade ut en bild med lokalpolitikerna Peter Thyrén (SD) och Niklas Joelsson (M), som skulle föreställa gruppsex.
“Alla medverkande är med på kollaget och gör det för skojs skull” “Ingen behöver anmäla eller känna sig utsatt!” skrev hon.

”Jag är inte så känslig själv”

Bilden togs lika snabbt ner. Till Aftonbladet förtydligade hon att gruppsexbilden var en anspelning på diskussionen om Peter Lundgren:
– Det var tanken, ja. Jag är inte så känslig själv och har aldrig varit och tycker att debatten går överstyr.

Tilltaget väckte skarp kritik från Moderaternas ledning.

Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, skriver på Twitter: “Personligen tycker jag att nypuritanismen i samhället är mer upprörande än sexskämtet i Sölvesborg.”
Låt oss konstatera det mest grundläggande: en kvinnlig politiker får naturligtvis ställa upp på bilder som anspelar på gruppsex. Vill hon ha SD-mannens händer på sin rumpa, visst. Kör. Vem bryr sig?
Det som gör folk förbannade är hur en politiker försöker blanda ihop en ofarlig situation med en där en kvinna har panik.
Sex och övergrepp är två helt olika saker. Hur länge ska en kvinna ha humor, Pilthammar? Om man ska skratta åt en kollegas oönskade händer innanför behån, ska man då också tolerera när det går ännu längre?
Däri ligger kärnan. Om en kvinna inte vill, när ska hon sluta skratta, Pilthammar?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.