Pernilla Ericson

Med avregleringen förlorade vi medicinlagren

Brist på översyn i coronakrisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Avregleringen 2009 – från en dag till en annan försvann det övergripande ansvaret för läkemedelsförsörjningen som Apoteket AB haft.
Avregleringen 2009 – från en dag till en annan försvann det övergripande ansvaret för läkemedelsförsörjningen som Apoteket AB haft.

Sverige saknar lager av livsviktiga mediciner – trots att myndigheter och experter har varnat för riskerna i flera år, inleds Dagens Nyheters granskning av bristen på medicinlager i coronakrisen.

Restnoteringar på viktiga läkemedel är inget nytt. Det rapporterades flitigt om problemet långt före coronapandemins skadeverkningar. Statliga utredningar och rapporter har konstaterat allvaret, bristen på överblick och samordning.

Det tar sitt avstamp i Alliansens beslut, lett av Kristdemokraternas Göran Hägglund: avregleringen av apoteken 2009. Från en dag till en annan försvann det allomfattande ansvaret för läkemedelsförsörjningen som Apoteket AB haft.

En rad i DN:s artikel står ut:

“I utredningen som låg till grund för avregleringen – SOU 2008:4 – trodde man att det skulle finnas intresse hos ‘alla kommersiella aktörer att på affärsmässiga grunder fullgöra uppgifter inom totalförsvarets läkemedelsförsörjning’.”

Så blev det inte, vilket flertalet rapporter slår fast. Att man trodde att marknaden skulle ta det ansvaret är häpnadsväckande naivt.

Riskkapitalbolagen klev in

Aftonbladets ledarsida har tidigare konstaterat hur avregleringen förvärrat ojämlikheten i landet. Tillgången till apotek är en trygghet. Efter avregleringen klev riskkapitalbolagen in, apoteken sköt upp som svampar i större städer och särskilt i rika områden.

På rika Östermalm i Stockholm ser apotekskartan ut som prickar på en flugsvamp. Det blev en skriande brist på farmaceuter, vilket drabbade exempelvis Föllinge i Jämtland, där apoteket fick stängas. Föllingebor beskrev situationen som väntade i ett akutläge: nio mil till närmaste apotek.

På andra håll stängdes apoteken på grund av vinstkraven. När inte staten längre är skyldiga att hålla apoteken öppna, så blir det resultatet. Men behovet av en viktig service upphör inte.

Slakten på det allmänna

Men hur enormt allvarligt det är att översynen av läkemedelsförsörjningen försvann har inte blivit riktigt märkbart förrän nu. Hur slakten på det allmänna drabbar oss alla.

“Återför apoteken under statlig kontroll”, skriver medlemmar i S-föreningen Reformisterna i ett debattinlägg. Men även Socialdemokraterna har i olika regeringar i tidigt 90-tal avreglerat viktiga samhällsfunktioner.

Förhoppningsvis har vi lärt oss vår läxa. En dyrköpt sådan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.