Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Regeringen blir sämre utan Miljöpartiet

Utan Miljöpartiet bränner Socialdemokraterna ljuset i båda ändar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiet har hotat att lämna regeringen om Socialdemokraterna ensamt gör upp med Moderaterna om migrationspolitiken.
Miljöpartiet har hotat att lämna regeringen om Socialdemokraterna ensamt gör upp med Moderaterna om migrationspolitiken.

LEDARE

Att hota med att hoppa av samarbeten är en förhandlingsteknik lika gammal som tåget. Därför är det alldeles för tidigt att sia om huruvida Miljöpartiet kommer stå fast vid att hoppa av regeringen om Socialdemokraterna gör upp om migrationspolitiken med Moderaterna.

Liknande skrammel hördes från MP under Göran Perssons tid, men då var det EU-frågorna som spökade. Samarbetet höll, trots att stämningen var milsvida sämre mellan S och MP än vad den är i dag.

"De är stöddiga. De är otrevliga. De smäller i dörrar. Och de ljuger om oss" sa Persson om samarbetspartiet i riksdagen då.

Förhandlingarna höjer tonläget

Förhandlingarna i den parlamentariska migrationskommittén pågår fortfarande, och det är därför inte märkligt att Isabella Lövin höjer tonläget.

Visst finns en teoretisk möjlighet att Miljöpartiet ger upp regeringsmakten. En stramare migrationspolitik går tvärs emot Miljöpartiets linje i frågan. På det ligger klimatfrågan, där Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil och de senaste turerna kring Arlanda och flyget starkt drar ned trovärdigheten för partiet.

Om Miljöpartiet inte kan driva hård klimatpolitik när vi har dem i regeringen, varför rösta på dem alls? Att kliva av och gå i opposition för de gröna frågorna skulle kunna ses som rakryggat. Men mer talar emot; dels Miljöpartiets opinionssiffror – lägsta på 10 år och under riksdagsspärren – men framförallt coronakrisen. Att utlösa en regeringskris mitt i pågående pandemi är inte ett arv någon vill lämna efter sig.

Kvar på bordet finns ett annat alternativ:
Miljöpartiet kan bestämma sig för att kliva av regeringssamarbetet men hålla kvar i januarisamarbetet och bli ett riksdagsparti som Centerpartiet och Liberalerna. För Sverige vore båda alternativen dåliga.

Historiska utmaningar

Vi står inför historiska utmaningar med både coronapandemin, klimathotet och världens flyktingkris. Den sistnämnda kommer dessutom förvärras av de två förestående. Här behövs Miljöpartiets röst och reella påverkansmöjligheter.

Utan dem riskerar S att bränna ljuset i båda ändar: försöka lösa migrationsfrågan genom att försämra situationen för flyktingar i landet, något som driver på segregationen vilken i sig är Sverigedemokraternas själva livsnerv.

Utan ett Miljöparti kan S prata högt om klimatåtgärder på EU-nivå, men samtidigt titta bort när oljeraffinaderier byggs ut på hemmaplan.

Utan Miljöpartiet blir regeringen både sämre och svagare. Inför framtidens utmaningar har vi inte råd med det.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu!

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven riskerar mer än regeringsmakten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Klimathotet

Januariavtalet (JA)

Socialdemokraterna

Moderaterna

Miljöpartiet

Regeringen