Mejla

Ingvar Persson

Centerns kan skapa en regeringskris

Las-utredningens förslag strider mot januariavtalet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Las - lagen om anställningsskydd - tillhör den svenska politikens ständiga stridsfrågor. Tillsammans med kärnkraft, EU-medlemskap och löntagarfonder har den format dagens politiker.

När Fredrik Reinfeldt ville markera ett brott med allt gammalt valde han att delvis byta linje om anställningstryggheten. För det fick han hård kritik internt, men det fungerade.

För den lilla gruppen yrkespolitiker är med andra ord den utredning Gudmund Toijer presenterade i går laddad med symbolik. Utredningen blev Centerpartiets främsta trofé efter förhandlingarna om januariavtalet. En fjäder i hatten för Annie Lööf och Martin Ådahl.

Snabba kommentarer

Redan innan utredningen hunnit presentera sina förslag kallade centerpartisten Martin Ådahl till presskonferens för att ge sina kommentarer.

Ådahl ville att allt ska gå fortare. Det vill han ofta.

För landets fyra och en halv miljon löntagare är det inget symboliskt över förslagen. De betyder mindre utrymme för förhandlingar när arbetsgivaren ska sparka personal. Och de innebär en nästan total rättslöshet för den som jobbar på ett mindre företag.

Vardagen skulle förändras. Inte bara när det är dags för en ny "omorganisation".

En urholkad anställningstrygghet betyder mer maktlöshet, precis varje dag. Och det påverkar relationerna mellan människor.

Rubbar balansen

Vi skulle rubba balansen mellan anställda och arbetsgivare. Precis det som inte fick hända.

Att en socialdemokratisk arbetsmarknadsminister skulle lägga fram de förslag som presenterades i går är otänkbart. Särskilt när både statsministern och det ansvariga statsrådet har sin bakgrund i fackföreningsrörelsen.

Det framgick också av Eva Nordmarks kommentarer i går.

Genomförs förslagen skulle det få arbetarrörelsen att spricka. Och det skulle strida mot januariavtalet. Avtal ska hedras, men då gäller det allt. Också skyddet mot godtycke och balansen på arbetsmarknaden.

Brott mot avtalet

Om Centern och Liberalerna framhärdar i att utredningen måste genomföras är det de som bryter mot januariavtalet.

Fack och arbetsgivare kan fortfarande kasta en livboj åt januaripartierna. Men efter gårdagen är det svårare än någonsin.

Misslyckas man borde frågan inte vara om Vänsterpartiet tänker avsätta regeringen. Frågan måste vara, är Centern redo att göra det? För de här förslagen kan inte bli regeringspolitik.

Vill Martin Ådahl och Annie Lööf försvara en politisk symbol och en fjäder i hatten, även om priset blir både rättslöshet för löntagarna och en regeringskris?


Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

I coronas skugga ryker din trygghet på jobbet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Las, lagen om anställningsskydd

Martin Ådahl

Eva Nordmark

Centerpartiet