Ingvar Persson

Centerns kan skapa en regeringskris

Las-utredningens förslag strider mot januariavtalet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Las - lagen om anställningsskydd - tillhör den svenska politikens ständiga stridsfrågor. Tillsammans med kärnkraft, EU-medlemskap och löntagarfonder har den format dagens politiker.

När Fredrik Reinfeldt ville markera ett brott med allt gammalt valde han att delvis byta linje om anställningstryggheten. För det fick han hård kritik internt, men det fungerade.

För den lilla gruppen yrkespolitiker är med andra ord den utredning Gudmund Toijer presenterade i går laddad med symbolik. Utredningen blev Centerpartiets främsta trofé efter förhandlingarna om januariavtalet. En fjäder i hatten för Annie Lööf och Martin Ådahl.

Snabba kommentarer

Redan innan utredningen hunnit presentera sina förslag kallade centerpartisten Martin Ådahl till presskonferens för att ge sina kommentarer.

Ådahl ville att allt ska gå fortare. Det vill han ofta.

För landets fyra och en halv miljon löntagare är det inget symboliskt över förslagen. De betyder mindre utrymme för förhandlingar när arbetsgivaren ska sparka personal. Och de innebär en nästan total rättslöshet för den som jobbar på ett mindre företag.

Vardagen skulle förändras. Inte bara när det är dags för en ny "omorganisation".

En urholkad anställningstrygghet betyder mer maktlöshet, precis varje dag. Och det påverkar relationerna mellan människor.

Rubbar balansen

Vi skulle rubba balansen mellan anställda och arbetsgivare. Precis det som inte fick hända.

Att en socialdemokratisk arbetsmarknadsminister skulle lägga fram de förslag som presenterades i går är otänkbart. Särskilt när både statsministern och det ansvariga statsrådet har sin bakgrund i fackföreningsrörelsen.

Det framgick också av Eva Nordmarks kommentarer i går.

Genomförs förslagen skulle det få arbetarrörelsen att spricka. Och det skulle strida mot januariavtalet. Avtal ska hedras, men då gäller det allt. Också skyddet mot godtycke och balansen på arbetsmarknaden.

Brott mot avtalet

Om Centern och Liberalerna framhärdar i att utredningen måste genomföras är det de som bryter mot januariavtalet.

Fack och arbetsgivare kan fortfarande kasta en livboj åt januaripartierna. Men efter gårdagen är det svårare än någonsin.

Misslyckas man borde frågan inte vara om Vänsterpartiet tänker avsätta regeringen. Frågan måste vara, är Centern redo att göra det? För de här förslagen kan inte bli regeringspolitik.

Vill Martin Ådahl och Annie Lööf försvara en politisk symbol och en fjäder i hatten, även om priset blir både rättslöshet för löntagarna och en regeringskris?


Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Klockan har blivit halv och det är dags att ta itu med andra arbetsuppgifter. Ett stort tack till alla som ställt frågor. Som vanligt hinner jag bara svara på en del, men jag misstänker att det blir fler tillfällen att chatta om las och villkoren på arbetsmarknaden.

 • Ingvar Persson

  Hej Tommy.

  Jag vet att det där är ett argument som förekommer. Jag förstår bara inte hur det skulle bli bättre om alla förlorar sin anställningstrygghet.


 • Det blir många tillsvidare anställningarpå grund av LAS. Man måste kringgå LAS på det sättet om man vill anställa ungdomar.

  Tommy
 • Ingvar Persson

  Hej Björnc.

  det är klart att det är en märklig ordning, och just den där punkten i avtalet är verkligen konstig. Ja det står i princip så, men det står som sagt också att det måste ske utan att utsätta människor för godtycke eller rubba den grundläggande balansen mellan anställda och arbetsgivare. 


 • Överhuvudtaget en märklig ordning att i förväg bestämma att utredningsförslag ska bli lag om, som idetta fall, parterna inte kommer överens. Behövs ens en utredning då? Men Sabuni påstod så i aktuellt igår. Kan verkligen janauriavtalets innehåll vara så?

  Björnc
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.