Mejla

Daniel Swedin

Rasisterna bryr sig inte om de gamla

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Karin Forslund gick med på att fotograferas för att hon ville förbättra äldrevården
Foto: Felicia Andersson/Hela Hälsingland
Karin Forslund gick med på att fotograferas för att hon ville förbättra äldrevården

Hon ville inte störa den stressade personalen på Åsögårdens vård- och omsorgsboende i Söderhamn. Sent på natten försökte Karin Forslund, 95 år gammal ta sig upp ensam för att gå på toaletten. Hon föll framstupa, försökte ta sig upp och föll lika illa igen.

– Den omvårdnad hon fick när hon flyttade hit känns avlägsen nu. Sen de drog ner på personalen är det en enorm skillnad på trygghet, sa dottern Inga-May Säärelä till Söderhamns-Kuriren.

Karin valde att ställa upp på bild i tidningen eftersom hon trodde att det skulle kunna leda till något gott för personal och äldre.

Bilden av svensk äldrevård

Då, för tre år sedan, började bilden av Karins skadade ansikte också spridas i sociala medier. Det var, skrev bland annat vi på den här ledarsidan, bilden av svensk äldrevård.

En kvinna som inte villa vara någon till last och ville klara sig själv. En krympande personalstyrka, en politik som kräver att välfärden effektiviseras.

Några veckor efter fallet avled Karin Forslund av en stroke.
I helgen började bilden på henne cirkulera igen, men nu med ett annat ärende.

På Facebook påstås det att bilden föreställer en 85-årig kvinna vid namn Stina som blivit ”misshandlad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm”. Bilden har också spridits på Twitter med påståenden om att den äldre kvinnan blivit misshandlad av romer.

Det är lögn och desinformation. Sanningen - hur personal och de boende har det i äldreomsorgen - är alltså inte tillräckligt anstötlig för landets nätrasister.

Under tjugo år har äldreomsorgens andel av BNP minskat med fem procent. Antalet gamla som över huvud taget får någon omsorg har minskat med över sju procent. Sedan 2000 har nästan var fjärde plats på ett äldreboende försvunnit. Samtidigt är en halv miljon svenskar i dag över 80 år.

Får vänta för länge på hjälp

I en rapport från fackförbundet Kommunal kan man läsa vad den underbemannande personalen i äldreomsorgen tycker. 60 procent anser att det blivit svårare för personalen att ge de äldre god vård och omsorg. 80 procent tycker att människor får vänta alldeles för länge för att få en plats på ett boende.

Närmare 40 000 äldre som vårdas inom äldreomsorgen lider av undernäring, enligt statistik som grundas på Socialstyrelsens statistikdatabas. Efter larm om hög sjukfrånvaro och tusentals anmälningar om arbetsskador och arbetsrelaterade sjukdomar har nu Arbetsmiljöverket beslutat om en nationell granskning av arbetsmiljön inom äldreomsorgen.

Resursbristen, vanvården, att det inte finns personal... Det där vill inte nätrasisterna prata om. De vill fortsätta att hata invandrare. Av anständighetsskäl kan de väl i alla fall slutas låtsas att de bryr sig om människor som Karin ForslundFölj Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.