Mejla

Jonna Sima

Putin har militär och folket har badankor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Premiärminister Medvedev byggde ett hus åt sina ankor. Sedan dess har badankan använts för att symbolisera korruption inom det ryska parlamentet.  Illustration:  Paul Wallander
Premiärminister Medvedev byggde ett hus åt sina ankor. Sedan dess har badankan använts för att symbolisera korruption inom det ryska parlamentet.  Illustration:  Paul Wallander

LEDARE

Han beskrivs som "Putins värsta fiende". I december meddelade Aleksej Navalnyj, partiledare för Russian Progress Party, att han kommer att ställa upp i presidentvalet mot Vladimir Putin nästa år.

Han anses vara den ende som på allvar skulle kunna utmana Putin om makten. Via sin blogg, som är en av landets mest lästa, driver Navalnyj opinion i framför allt antikorruptionsfrågor. I början av mars lades en video ut på bloggen som visade enorma fastigheter och lyxbåtar för uppskattningsvis 1,2 miljarder dollar som premiärminister Medvedv ska ha tillskansat sig.

”Även ankorna bor som kungar hos Rysslands premiärminister”, skrev tidningen Russian Times om sommarhuset där Medvedev låtit bygga ett eget hus till sina badglada fåglar.

Symbol för korruption

Den gula badankan har sedan dess blivit en symbol för korruptionen i det ryska parlamentet, Duman.
I söndags gick tusentals ryssar ut på gatorna i 99 städer runt om i landet och protesterade. ”Ett Ryssland utan Putin” skanderades och manifestationen beskrivs som den största på flera år.

Regimen satte in ett hundratal poliser och tungt utrustade soldater mot demonstranterna och drygt 700 personer uppges ha gripits – däribland Aleksej Navalnyj. Under måndagen dömdes han till 15 dygn i arresten för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Brodern sitter i isoleringscell

Det är långt ifrån första gången han grips. Enligt egen utsago har det inte gått en dag sedan 2010 – då han började sin politiska karriär – utan att han stått under åtal. Navalnyjs bror sitter för närvarande i isoleringscell för påstått förskingringsbrott. Från cellen har han fört ut budskapet till sin bror: "Ge aldrig under några omständigheter upp kampen!".
Söndagens protester beskrivs som en seger för Aleksej Navalnyj – och som ett nederlag för Putin som samma dag firade att det var 17 år sedan han valdes som efterträdare till Boris Jelstin.

Putins ambitioner alltmer aggressiva

Det har varit 17 år av tilltagande korruption, repression och på senare år också fallande ekonomi i Ryssland. Putins ambitioner att återuppbygga den ryska stormakten tar sig allt mer aggressiva uttryck.

Annekteringen av Krim och alliansen med Bashar al-Assad i Syrien används till att bygga upp en storslagen självbild på hemmaplan och på så sätt avleda människor från den tilltagande fattigdomen och ojämlikheten i Ryssland. Men manövern verkar inte längre vara lika framgångsrik. Folk har fått nog.
När Putin sätter in militärer använder folket gula badankor. "Folks stöd är det enda verktyg jag har", säger Aleksej Navalnyj. Kanske ser vi början på en rysk vår spira i stormakten i öst.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.