Teodora behövs när aborträtten är hotad
Fick 30 års fängelse – för att ha fött ett dött barn
Idag är det Internationella flickdagen. Det är en dag när vi lyfter problem som tvångsgifte och sexuella övergrepp och tar strid för flickors rätt till utbildning. Det är också en dag när vi måste prata om aborträtten.
För många unga kvinnor i världen är en graviditet något som fullkomligt ödelägger livet. Som blir ett hot mot friheten och hälsan. I år sammanfaller flickdagen med att kvinnorättskämpen Teodora del Carmen Vásquez tilldelas svenska regeringens Per Anger-pris, nominerad av Amnesty.
Hon får det för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador, och hon har själv betalat ett fruktansvärt högt pris i avsaknad av de rättigheterna.
Hon greps på sjukhuset
Teodora del Carmen Vásquez var gravid i nionde månaden när hon misshandlades av rånare och bland annat fick ett hårt slag i magen. Några dagar senare föll hon ihop i skolköket där hon arbetade, och födde ett dött barn. Hon greps av polis, anklagad för mord på sitt eget barn. En kollega, som trodde att hon medvetet avslutat graviditeten, hade ringt polisen. Domen: 30 års fängelse.
På anstalten, i smuts, trängsel och fruktansvärt armod, mötte hon ett flertal kvinnor som delade hennes öde. Alla dömda för att frivilligt eller ofrivilligt ha avslutat en graviditet, vilket beskrivs som mord. I El Salvador, där abort är totalförbjudet sedan 1998, kan mödrar anklagas bara för att ha låtit bli att besöka mödravården. Rädslan är stor hos sjukvårdspersonal för att beskyllas för medhjälp till abort. Vid blotta misstanken ringer de därför till polisen, enligt den salvadoranska organisationen Medborgarsamling för avkriminalisering av abort i El Salvador.
Kvinnors rättigheter tvingas tillbaka
Teodora del Carmen Vásquez fick sitta i mer än tio år i fängelse, innan hon till slut benådades. De fasansfulla erfarenheterna blev till en drivkraft. Hon kämpar för kvinnors rätt till abort, och gör det under hot. I El Salvador är frågan enormt laddad, och det kräver ett mod som nu belönas.
– Om man ser till det motstånd som hon och många som arbetar med frågor som rör abort möter så verkar det vara en fråga som är på tillbakagång, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, som sedan 2004 delar ut priset.
Kvinnors rättigheter tvingas tillbaka på många håll, och det beror främst på två saker: växande inflytande för religiös fanatism och högerpopulismens utbredning. Nationalism och abortmotstånd går hand i hand. Det är ingen slump att såväl Donald Trump i USA som SD i Sverige driver frågan om att tvinga tillbaka aborträtten.
Nekades abort – avled av blodförgiftning
I Europa är kampen för aborträtten ett ständigt pågående krig. Från de irländska kvinnorna kom ett rättvisevrål när man röstade ja till att ändra landets konstitution. Alltför länge har de levt under hotet om upp till 14 års fängelse för brottet att bestämma över sina egna kroppar. Det var ett ja till laglig abort på Irland som kom för sent för Savita Halappanavar, 31. Hon avled av blodförgiftning när hon nekades abort i 18:e graviditetsveckan.
I romersk-katolska Malta är abort totalförbjudet, även om graviditeten orsakats av en våldtäkt. Straffet: 1,5–3 års fängelse. I Vatikanstaten är abort förbjudet, till och med om graviditeten hotar kvinnans liv.
Överallt där rätten till en säker abort försvinner sker istället osäkra aborter. Dessa dödar 47 000 kvinnor per år. När kvinnor i Polen demonstrerade under hotet om att fråntas sina rättigheter, så bar de på galgar. Som en påminnelse om de fruktansvärda metoder desperata kvinnor tvingats ta till för att avsluta graviditeter. Det är därför Teodora del Carmen Vásquez är så viktig. Att strida för aborträtten är att kämpa för flickors och kvinnors mänskliga rättigheter.