Trygghetens försvarare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

7 oktober 2008. Den ekonomiska krisen får nu finansministern och riksbankschefen att kalla till presskonferens näst intill dagligen. Anders Borg och Stefan Ingves försöker gjuta självförtroende i det som brukar kallas ”marknaden”.

Svenska banker har i grunden sunda finanser. Den svenska ekonomin är god och det finns ingen anledning till oro.

Mantrat har upprepats många gånger de senaste veckorna.

Problemet är bara att det som faktiskt händer tycks tala ett annat språk. Ingves presenterar nya ”lånefaciliteter” på löpande band. I går auktionerades lån på 100 miljarder kronor ut till bankerna. För att möta efterfrågan tvingades riksbankschefen i sista stund lägga på 40 miljarder kronor. I morgon har Stefan Ingves lovat att stå redo med ytterligare 100 miljarder kronor.

500 miljarder kronor

Sammantaget har den svenska riksbanken – samma riksbank som för en månad sedan höjde räntan för att kyla av ekonomin – nu pumpat in 500 miljarder kronor i finanssektorn.

Men i retoriken står som sagt den svenska ekonomin stark.

För bara en vecka sedan förklarade finansmarknadsminister Mats Odell att det inte fanns någon anledning att höja statens insättningsgaranti.

Sedan dess har den amerikanska kongressen fördubblat insättningsgarantin i USA. Det irländska parlamentet har infört ett starkt skydd för spararna, och i söndags slog den tyska förbundskanslern Angela Merkel fast att staten garanterade tyska sparares pengar.

I går förklarade Anders Borg att också den svenska insättningsgarantin nu höjs till 500 000 kronor, och att den kommer att omfatta fler ­konton än hittills. Men det beror naturligtvis inte på att svenska sparare har någon anledning att känna oro. Den svenska ekonomin är ju som sagt stark.

Dåliga vittnen

I krissituationer förväntas bankchefer och finansministrar tala lugnande till kunder och medborgare. Det ingår så att säga i arbetsbeskrivningen. Just därför blir de också de sämsta vittnena för den som verkligen vill veta hur det står till. Borg och Ingves kommer att upprepa att läget är under kontroll om så både Riksbanken och finansdepartementet rämnar omkring dem.

I dag presenterar partierna i den politiska oppositionen sina budget­alternativ. I vanliga fall en maktlöshetens psalm, en beskrivning av en politik som aldrig kommer att genomföras. Sådant lockar till genvägar och överbud.

Den här gången är det annorlunda. Oppositionen kan – till skillnad från regeringen – tala klarspråk. Den kan skriva ut en politik som tar den internationella ekonomiska krisen på allvar, och som utgår från att också Sverige påverkas i grunden.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN