Mejla

Eva Franchell

Carema eller Vardaga – vården är densamma

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För drygt sex år sedan avslöjades Caremaskandalen.
För drygt sex år sedan avslöjades Caremaskandalen.

LEDARE

Kommer ni ihåg Carema?
Efter skandalen på äldreboendet Koppargården i Stockholm bytte det privata vårdbolaget Carema namn till Vardaga. Det låter präktigare, men verksamheten är egentligen den samma.

Skandalen på Koppargården handlade till stora delar om att bemanningen var för låg och att de gamla inte fick den vård de behövde. Om de verkligen utsattes för systematisk vanvård må vara osagt.

Driver två rättsfall

Helt klart är att Carema, eller Vardaga, vill vårda så många gamla som möjligt med så lite personal som möjligt. Det är ju där vinsten finns att hämta.
Tidningen Kommunalarbetaren avslöjar nu att Vardaga driver två rättsfall för att få minska bemanningen på äldreboenden nattetid. Lagen säger att det ska finnas personal på plats dygnet runt som kan uppmärksamma om de gamla behöver hjälp och stöd. Hittills har det inneburit en anställd på varje våningsplan, men Vardaga vill ha färre.
Vårdföretagen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, står på Vardagas sida. De vill i stället satsa på välfärdsteknik, det vill säga elektronisk övervakning. Kameror och rörelsedetektorer.

Hinner de fram i tid?

Ytterst handlar det här om vilket samhälle vi vill ha och hur vi vill att våra gamla ska leva sin sista tid i livet. En rörelsedetektor kan givetvis upptäcka att en gammal människa fallit ur sängen. En kamera kan avslöja att hon vankar runt i korridoren.
Men vad händer när hon väl ramlar och personalen finns någon helt annan stans i huset? Hinner de fram i tid?
Tekniken innebär färre naturliga möten mellan undersköterskan och den gamla. Det blir färre samtal och mindre mänsklig kontakt.

Robotarna kan givetvis avlasta vid städning, dusch och toalettbesök, men de kan aldrig ersätta en tröstande hand.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bemanning

Vardaga (tidigare Carema)

Carema

Äldrevård

Kommunalarbetaren