V:s rödgröna kannibalism

KARLSTAD Ombuden på Vänsterpartiets kongress välkomnades i går morse av en liten manifestation mot Nato. Partiets ”nej” behöver bli tydligare, var budskapet.

Eftersom Vänsterpartiet alltid varit mest mot Nato av alla partier kan uppmaningen tyckas något onödig. Men ungefär likadant resonerade ombuden genomgående på de områden där de gick mot partistyrelsen.

V-kongressen bytte inte politik – den förtydligade bara ungefär samma inriktning som partiledningen redan lagt fast.

Den enda verkligt principiella striden stod kring inriktningen av den ekonomiska politiken. En mindre grupp, knappt 40 av 225 ombud, ville riva upp de principer samarbetet med regeringen vilar på och istället låna pengar och omedelbart investera i allt bra partiet vill göra.

Återuppliva rödgrön kannibalism

Till slut gick partiledaren Jonas Sjöstedt själv upp och talade om vart skåpet skulle stå.

Vänsterpartiet ska inte ha någon alternativ ekonomisk politik, de ska ha samma ramverk som Socialdemokraterna men med lite mer satsningar på välfärden, mer omfördelning och lite högre skatter. Syftet är att hyvla av kanterna för att vinna besvikna socialdemokrater och återuppliva den rödgröna kannibalismen.

Vänsterpartiets valplattform, som antogs i helgen, innehåller många bra saker. Men det blir ändå lite av ett fuskbygge eftersom partiet väljer att inte prioritera. Vänsterpartiet är för allt som är bra och mot allt som är dåligt.

Jonas Sjöstedt säger att hans ambition är att få valrörelsen att handla om höger-vänsterskalan och på den punkten har han historien med sig.

Räcker arbetstidsförkortning?

I svensk politik kommer i slutändan ingen undan höger och vänster. Partier som Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla hävdat att de står över höger-vänsterskalan för att sedan under protest inordna sig.

MP till vänster - SD och KD till höger.

Men denna gång kommer det att bli tuffare än vanligt, media och många väljare vill hellre prata om poliser och invandring.

Räcker Vänsterpartiets något luddiga förslag om arbetstidsförkortning, skrotad karensdag och tandvårdsreform till att ändra den dagordningen?

Kanske.

Men då kan nog inte Jonas Sjöstedts huvudsakliga fokus fortsätta vara att vinna vänstersocialdemokrater genom att lägga sig nära Stefan Löfven.

Följ ämnen i artikeln