Ledare

Världen måste ta våldtäkt på allvar

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tänker sätta stopp Margot Wallström är FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i konflikter. Hon menar att mycket talar för att potensmedicin har använts som ett led i krigföringen i Libyen och tänker gå till botten med saken.

Foto: ERIK LUNTANG

LEDARE

21 JUNI 2011. Mänskliga rättigheter

Vilket annat brott mot mänskliga rättigheter anses oundvikligt? frågade Margot Wallström retoriskt i DN i går.

Från de systematiska våldtäkterna i Bosnien, till de 200 000 kvinnor som våldtogs när Bangladesh blev självständigt 1971, övergreppen under 1937 års ­japanska ockupation av Nanking, till att 48 kvinnor i timmen våldtas i Kongo.

Våldtäkt är inte en bi­produkt av krig. Våldtäkt är ett systematiskt vapen i krig.

Och till skillnad från vad vi intalar oss så är det inte oundvikligt. Lika lite som våldtäkter av städerskor på lyxhotell i New York är oundvikliga.

Frågan har aldrig prioriterats

Mycket talar för att potensmedicin för första gången har använts som ett led i krigföringen i Libyen, enligt Margot Wallström. Hon är FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta ­situation i konflikter. I dag är det farligare att vara kvinna än soldat i krig. Sam­tidigt rycker världen på axlarna. Vi har aldrig prioriterat frågan och det hela kompliceras av att den kriminella statusen skiljer sig åt: mellan nationell och ­internationell nivå, mellan krig och fred.

Internationella domstolar har ­tagit sig an några fall, men i princip passerar våldtäkt ostraffat.

För förövaren alltså.

Livsfarligt för kvinnor att berätta

I Libyen riskerar våldtagna kvinnor att mördas av sina egna familjer. Det är inte bara skambelagt att berätta vad man har blivit utsatt för, det är rakt av livsfarligt.

Samtidigt har rapporter om sexuellt våld i alla tider använts som krigspropaganda. När våldtäkt i krig över huvud ­taget tas upp, tas det upp som våld ­mellan män, utfört på kvinnors kroppar. Överdrivs av den ena sidan, förnekas av den andra.

Uppgifterna om att potensmedicin ­använts av Gaddafis trupper är svåra att ­belägga. Men det är bra att FN försöker gå till botten med saken.

Finns specifika faktorer

Våldtäkt är ingen oundviklig biprodukt av krig. Forskning visar att det finns ­stora variationer i hur och om våldtäkt ­används. Dara Kay Cohen vid universitetet i Minnesota har gått igenom data från 86 konflikter mellan 1980 och 2009. De två faktorer som var gemensamma för situationer där våldtäkt använts var för det första att staten fullständigt fallit samman. För det andra att många soldater var tvångsrekryterade.

Då blir sexuellt våld mot kvinnor en strategi för att svetsa samman en grupp män.

Det finns med andra ord specifika ­faktorer som påverkar huruvida våldtäkt används som vapen. Det är inget som oundvikligen händer när män tar på sig uniform. Och som alltid kommer hända så länge män tar på sig uniform.

Med andra ord är det något som ­världen måste göra något åt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!