Billig retorik löser inte dyra problem

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TÄNK OM Billig retorik och ytterligare jobbskatteavdrag från herrarna Borg och Reinfeldt betalar inte välfärdens utmaningar, menar ledarskribenten.
TÄNK OM Billig retorik och ytterligare jobbskatteavdrag från herrarna Borg och Reinfeldt betalar inte välfärdens utmaningar, menar ledarskribenten.

6 maj 2011. Moderaternas Sverigemöte

I helgen samlas moderata folkvalda och tjänstmän för lite teambuilding på ett konferenscenter i Karlstad. Man ­ka­llar det, troget den storhetsvansinniga hållningen, ”Sverige­mötet”. Det är en rikskonferens för partiets företrädare på kommun- och landstingsnivå.

Men det finns smolk i glädjebägaren. Inte i ett enda landsting är moderatpolitikerna popu­lärare än sina motsvarigheter ­i riksdagen. I hela 256 kommuner lockade Mode­raterna fler väljare i riksdags­valet än ­­i kommunvalet.

Har en läxa att göra

Det finns i dag inget annat ­parti, inte ens Sverigedemokraterna, som har en sådan slag­sida i relationen mellan riks­politiken och kommun- och landstings­­politiken.

Så kan inte ett parti som drömmer om att bli 2000-talets dominerade politiska kraft ha det. Därför har man nu städslat ­Peter Danielsson från Helsingborg som ska se till att ett nytt kommunpolitiskt program skrivs.

Danielsson pratar mycket om att partiet ”har en läxa” att göra. Man ska bli bättre på jämställdhet och välfärdsfrågor. Man ska se till att landstingen och kommunerna blir attraktiva arbetsgivare och man ska bli bättre på att lyssna.

Hur man ska bli bättre? Oklart.

Skattesänkningar går före

Propagandaminister Schlingmann har redan signalerat att Moderaterna ska bli ett parti som värnar om välfärden och kommunala företrädare för partiet har uttalat sig kring att skattesänkningar är bra, men inte kompenserar för misslyckade skolor och äldreomsorg.

Moderaterna började fila på sin välfärdslinje redan i valrörelsen där man försökte att etablera bilden av sig själva som ett parti som värnar välfärd.

Socialdemokraternas massiva förtroende i välfärdsfrågorna är ett reellt problem för Moderaterna och försvårar deras resa mot att bli det statsbärande partiet. Det har man förstått. Men inte vad som måste göras åt ­saken.

Tyvärr spelar det ingen roll om moderata kommunföre­trädare i helgen kommer överens om att man inte vill sänka kommunalskatten 2014. En fungerande välfärd är en massiv investering både på statlig, regional och kommunal nivå.

Och Moderaterna är fortfarande ett parti som i praktiken alltid sätter skattesänkningar ­före allt annat när det kommer till kritan.

Billig retorik lönar sig inte

Det finns liksom ingen magisk formel för att komma åt problem som stora barngrupper i förskolorna, långa väntetider för operationer, låg personaltäthet i äldreomsorgen och låga lärarlöner.

En plats i grundkolan kostar cirka 83 000 kronor per år. Ett kejsarsnitt 50 000 och en höftledsoperation 100 000.

Billig retorik från moderata kommunföreträdare och ytterligare ett jobbskatteavdrag från herrar Borg och Reinfeldt betalar inte välfärdens utmaningar.

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.