Mejla

Mats Engström

Att byta partiledare hjälpte inte tyska S

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Tysk socialdemokrati är i kris inför valet den 27 september. De senaste opinionsmätningarna ger Socialdemokraterna runt 22 procent.

När partiledaren Kurt Beck avgick förra året hade Socialdemokraterna, SPD, ungefär 25 procent av väljarsympatierna.

Då hade riksmedierna skrivit ned honom i månader.

Traditionalisterna inom SPD tog över när Beck fick sparken. Franz Müntefering kom tillbaka som partiledare och Frank-Walter Steinmeier blev partiets kanslerkandidat.

Det hjälpte inte.

Bristen på maktalternativ är en viktig orsak till problemen, säger Richard Meng. Han arbetade i många år som politisk journalist på Frankfurter Rundschau. Numera är Meng talesman i Berlins senat, ett partipolitiskt uppdrag för SPD.

Valet kan sluta på två sätt, menar han. Antingen får Angela Merkels kristdemokrater majoritet tillsammans med det liberala FDP. Då tvingas socialdemokraterna i opposition.

Eller så räcker inte de borgerliga rösterna. Då står valet mellan en fortsatt ”stor koalition” mellan socialdemokrater och krist­demokrater, eller att regera tillsammans med de Gröna och Liberalerna. Det senare är ingen lätt uppgift.

Inget trovärdigt scenario ger Socialdemokraterna kanslerposten.

Ändå kan Angela Merkel teoretiskt sett förlora regeringsmakten i morgon. Det finns en röd-grön majoritet i förbundsdagen, så maktalternativet borde existera. Men samarbete med Die Linke verkar fortfarande vara tabu för socialdemokraternas partiledning.

När Andrea Ypsilanti försökte bilda en rödgrön delstatsregering i Hessen förra året blev det ett väldigt liv. Ypsilanti jagades för sitt ”löftesbrott”, eftersom hon före valet sagt att hon inte skulle regera med Vänsterpartiet.

Richard Meng, som även är medieforskare, säger att han själv skulle ha agerat annorlunda än Ypsilanti. Han menar ändå att rappor­teringen var orättvis:

–?Riksmedierna frågade inte vad Ypsilanti ville göra, utan bara om ”lögnerna”. Det blev ett valresultat som ingen hade räknat med och medierna borde ha varit mer intresserade av vad som var bra för Hessen.

Medielogiken gör det svårt för politiska partier att arbeta långsiktigt med sin förnyelse, någon som Kurt Beck försökte.

–?Politik behöver tid, säger Richard Meng. Det är något som medierna inte accepterar.

Om socialdemokratin hamnar i opposition kan möjligen ett röd-röd-grönt regerings­alternativ växa fram. Ännu är tiden inte mogen, menar Richard Meng. Det finns ett motstånd bland socialdemokratiska väljare, särskilt i södra Tyskland.

Medierna har också betydelse:

–?Medierna förstärker tabut, inte processen.

Ett första test kan komma i reaktionerna på delstatsvalet i Saarland den 30 augusti. Där har Socialdemokraterna öppnat för att regera med Die Linke. Väljarnas reaktion kan få betydelse för det politiska landskapet i hela Europa.

Av: 

Mats Engström

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Engström