Han slaktar – och sorterar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Björklund, skolminister.
Jan Björklund, skolminister.

19 Maj 2009. Utbildningsministern Jan Björklund börjar bli riktigt tröttsam. Han vill skapa elitklasser i matematik och naturvetenskap, med intagningsprov, som särskilt begåvade elever ska kunna söka.

”Ingen ska behöva sitta och rulla tummarna av jämlikhetsskäl”, säger Björklund till Svenska Dagbladet. Han tillägger att ”den socialdemokratiska jantelagen som gäller de teoretiska ämnena ska bort”.

Björklunds aggressiva ton förstör den svenska gymnasieskolan. Hans huvudsak verkar inte vara att forma en bra skola för alla elever. Utan att till varje pris sätta dit socialdemokraterna – och för all del jämlikhetstanken.

Sammanhållen skola

Vad Björklund än tror går jämlikhetstanken inte ut på att alla elever ska få exakt samma utbildning.

Den handlar om att skapa en skola där alla elever ryms och får utvecklas efter sina förutsättningar. Samtidigt får eleverna möta andra barn med andra förutsättningar.

En sammanhållen skola är med och skapar ett sammanhållet samhälle. Björklund vill riva upp den sammanhållna skolan.

Elever sorteras

Den borgerliga skolpolitiken skiktar och sorterar elever. Vurmen för friskolor utarmar de kommunala skolorna. Pengarna går till friskolorna, dit elever med bäst förutsättningar söker sig. Lärarna i den kommunala skolan får ta hand om eleverna med större behov, med allt knappare resurser till hands.

Det ska bli svårare att komma in på gymnasiet, säger regeringens förslag till ny gymnasieskola. Skillnaden mellan teoretiska och yrkesinriktade program ska öka.

Så skiljer Björklund på ”hjärnans” och ”handens” folk. Det svenska framgångsreceptet, att ge så många som möjligt en så ambitiös utbildning som möjligt, överges. Det är nära nog vansinne i en högteknologiserad och globaliserad värld där allt fler yrken kräver allt mer teoretisk kunskap.

’Vägarna stängs’

Det livslånga lärandet hotas under alliansregeringen. Slakten av Komvux inleddes efter valsegern. När regeringen sedan bestämde sig för att ge tillbaka en del av pengarna till den kommunala vuxenutbildningen, satsade man på yrkesinriktade utbildningar. Den som inte valde teori redan på gymnasiet får allt svårare att välja om senare i livet.

Vägarna in på högskolan stängs.

Särskilt begåvade elever behöver bli sedda i den svenska skolan, liksom eleverna med behov av särskilt stöd behöver bli sedda. Alla elever måste få chans att utvecklas från sin nivå, så långt det bara går. Då behövs kompetenta lärare, kuratorer och fritidsledare.

De sägs upp nu, i den ekonomiska krisen. Kommunerna behöver resurser men regeringen väljer att sänka skatten. Så sviker regeringen eleverna.

ÅP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN