ÅSIKT

Moderaterna styr alliansen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: gunnar seibold
Ingen av alliansens arbetsgrupper har haft i uppdrag att titta på miljö, jämställdhet, integration och ungdomspolitik. Det är talande för borgerlighetens agenda.
LEDARE

På de borgerliga partiernas allianskonvent sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt att alliansen finns till för att ta fram det bästa i vart och ett av de fyra partierna. Alla behövs för att skapa ett nytt Sverige.

Centerpartiet behövs för sin decentralism och för ”Mauds federalism”, sa Reinfeldt. Folkpartiet behövs för integrationspolitiken och för sin ”kamp mot utanförskap”. Kristdemokraterna behövs för familjepolitiken och för de äldre.

Käpphästen frånvarande

Just decentralismen, centerpartiets forna käpphäst, har varit tydligt frånvarande på Maud Olofssons agenda sedan hon gifte ihop sitt parti med de övriga tre. I stället har hon gjort en kraftig högersväng och pratar hellre om skattesänkningar än om skatteutjämning för glesbygdens bästa.

Folkpartiets integrationspolitik har som bekant mest bestått av stigmatisering av svenskar med utländsk bakgrund. De ska utvisas, de ska språktestas, de ska tvingas ta underkvalificerade arbeten. De drygt en miljon svenskar som har utländsk bakgrund vet vad de har att vänta av en reinfeldtsk regering.

Ett politikområde som den borgerliga alliansen har varit märkbart oense om är familjepolitiken. Att den lyfts upp som kristdemokraternas bästa bidrag till alliansen tyder på att det är den värdekonservativa familjepolitiken som kommer att genomföras vid ett maktskifte i september.

Reinfeldts anförande var talande för det systemskifte som är att vänta och för den dominans som moderaterna kommer att ha i en borgerlig regering: Ni sköter det ni är bäst på – vi sköter resten.

Trots att moderaterna försöker visa upp en ny profil var det flera av talarna på konventet som underströk det skifte som är att vänta. Centerpartiets Åsa Torstensson kallade det ett värderingsskifte. Kristdemokraternas Göran Hägglund för tankeskifte.

Politiskt skifte

Oavsett benämning är det ett uppenbart politiskt skifte, som sammanfattades i tre punkter av Torstensson. Först ska en rad snabba åtgärder genomföras de hundra första dagarna vid makten. Sedan ska utredningar tillsättas som ska ”rucka de socialistiska institutionerna”. Den tredje vågen är när systemskiftet är genomfört och jobben och tillväxten väntas komma.

Ingen av alliansens arbetsgrupper har haft i uppdrag att titta på avgörande framtidsfrågor som miljö, jämställdhet, integration och ungdomspolitik. Också det talande för skiftet.

Be om ursäkt, Ulvskog

NB

ARTIKELN HANDLAR OM