Mejla

Pernilla Ericson

SD vill tvinga tillbaka kvinnorna till spisen

Sverigedemokraterna vill flytta gränsen för fri abort

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill förändra kvinnors förutsättningar rejält.
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill förändra kvinnors förutsättningar rejält.

Välkommen in, kvinna. Slå dig ner. Du är oerhört eftertraktad. I den här valrörelsen gör SD allt för att vinna över dig, för de är redan största parti bland män. Men ska de ha en chans att få verklig makt, så är det dig de måste ha.

Det har hittills gått sådär.

Om bara kvinnor gick till valurnorna skulle SD inte vara alls lika stora som i dag. Så var beredd på ljuva locktoner. De frestar med ett tryggare Sverige för dig, kvinna. Så låt oss ta en titt på det Sverige du får.
SD beskriver sig som “socialkonservativt”, men målar budskapen med färger från de extrema rötterna. Kvinnans viktigaste roll är att sköta hemmet och barnen, det skiner igenom i allt.

Svårare att skiljas

Är du gift med en man och tjänar mindre än han gör? SD vill återinföra sambeskattningen, som innebär att gifta pars inkomster beskattas gemensamt. Det drev upp marginalskatterna rejält för den som tjänade minst, det lönade sig inte att kvinnor jobbade.

Det SD kallar en “frihetsreform” gjorde förr att kvinnor fick be maken om hushållspengar. Något som i sin tur gjorde det svårare att skiljas. Med vilka pengar köper du bostad och försörjer barn? Att stanna i äktenskapet – hur olyckligt eller våldsamt det än är – blir enda utvägen.
Vill du bestämma över din egen kropp? Aborträtten, som kvinnor stridit och dött för, ska tryckas tillbaka. SD vill flytta gränsen för fri abort från vecka 18 till 12.

Väck med pappamånaderna

Har du barn? SD vill inte kvotera föräldraförsäkringen. Väck med pappamånaderna. Bort med den utveckling som varit så viktig för kvinnolönerna – för varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida lön. Bort med framsteg som gjort Sverige världskänt för jämställdhet: män som likvärdiga föräldrar.
Har du barn i förskola? SD kämpar för vårdnadsbidraget, de föredrar att du är hemma med barnen. Ett bidrag som skapat hemmafruar och påverkat arbetsfördelningen i hemmet, så att både tid med barn och hushållsarbete blivit mer ojämn.
Lever du med en kvinna och längtar efter barn, eller är du ensamstående och kämpar mot klockan för att bli förälder? SD tycker inte att du ska ha rätt till assisterad befruktning.
Så, kvinna, kanske isar det till i magen. Men inte kan väl den frihet du ser som självklar vara hotad? Bara 80 mil härifrån vet de polska kvinnorna att det är fel. Förändring kan komma fort. Och hårt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.