ÅSIKT

Annie Lööf tar fram högaffeln

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SCANPIX
Denna bild är ett montage.
LEDARE

6 september 2013

Miljöpolitiken

Lagom till Centerstämman dammar Annie Lööf av miljöpolitiken.

Dags att kavla upp ärmarna, som hon själv säger samtidigt som hon dunkar partiets nya miljöprogram i bordet. Om två veckor ska det antas av stämman i Karlstad. Miljön ska tillsammans med jobben bli Centerns mest prioriterade valfråga.

Partiet gillar miljöfrågan. Medlemmarna drömmer sig gärna tillbaka till den tid då Centern var grön och Thorbjörn Fälldin var statsminister. Långt innan Miljöpartiet fanns.

Inte höjd bensinskatt

Hög tid för Annie Lööf att ta fram högaffeln alltså och visa att Centern fortfarande bryr sig om naturen. Medlemmarna kommer säkert att uppskatta hennes miljöambitioner. Centerpartister gillar allt som är grönt utom höjd bensinskatt och det tänker Annie Lööf inte föreslå. I stället satsar hon på ett nytt bonus­system för bilar som säkert kan vara effektivt: pengar till energisnåla bilar och straffskatt på bensinbestar.

Miljöprogrammet innehåller fler goda förslag:

Förbud mot gas- och oljeutvinning ur skiffer.

Skatt på farliga kemikalier.

Utfasning av hormonstörande ämnen som bisfenol A och parabener. (Visste ni att parabener finns i smink och bodylotion? Det är väl alldeles utmärkt om Centern driver på för förbud.)

Sveriges utsläppsmål ska nås inom landets gränser.

Partiet kommer att älska det, stämman kommer att godta det, men sedan blir det svårare.

Annie Lööf kommer att gå till val med sina allianskolleger och i den församlingen väger hon lätt. I den senaste opinionsmätningen låg Centern och darrade på fyra procent.

Och varför skulle väljarna rösta på Centern när de vet att Annie Lööf aldrig kommer att få igenom sina miljöförslag i en borgerlig regering? Om alliansen sitter kvar efter valet kommer miljön att ställas mot ekonomin i stället för att bli en del av den.

Föredrar gamla saker

Annie Lööf kommer att föreslå miljösatsningar och Anders Borg kommer att säga nej. Han kommer aldrig att förstå att klimatet hotar ekonomin. Att klimat- och miljösatsningar kan innebära jobb i helt nya branscher.

Han föredrar gammalmodiga saker som gruvor och motor­vägar.

Vi kan ju avsluta med ett exempel. I går presenterade Annie Lööf en satsning på miljöteknik.

I själva verket var den satsningen bara en halv återställare. Anders Borg slaktade miljötekniken för några år sedan och nu fick Annie Lööf tillbaka en del av pengarna.

Det är så det kommer att gå för Centern även i en ny alliansregering.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM