Mejla

Daniel Swedin

Romson tar täten i tävling om framtiden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vill framåt I och med Åsa Romsons  budgetutspel vidgas skillnaderna mellan Miljöpartiet och regeringen.
Vill framåt I och med Åsa Romsons budgetutspel vidgas skillnaderna mellan Miljöpartiet och regeringen.

LEDARE

Politiska toppmöten om miljön floppar. Regeringschefer på alla nivåer låtsas som om det regnar. Här i Sverige fortsätter vi med en ohållbar livsstil som fått halten kol­dioxid i atmosfären att nå den högsta nivån på 800 000 år.

I fjol ökade utsläppen i Sverige med 11 procent. Och i statsbudgeten så överger Anders Borg och Fredrik Reinfeldt helt miljöfrågan.

I regeringens reformutrymme på 23 miljarder hittar man i princip inga nya pengar till miljön. Däremot sänker man anslagen till miljö- och naturvård, satsar mer på vägar än järnväg och nästan inget på energieffektivisering.

I stället strösslar man pengar över storbolagen och sänker bolagsskatten med 16 miljarder.

Det är för dåligt.

I dag presenterade Miljöpartiet de första delarna ur sin skuggbudget och där är riktningen en helt annan.

Partiet vill att man inför klimatpolitiskt ramverk införs, med utsläppstak, för att komma åt fusket i klimatpolitiken.

Utsläppstaket ska ska ha ungefär samma uppbyggnad - med budgetkontroll och långsiktighet - som det finanspolitiska ramverket. Men i stället för pengar står växthusgaserna i fokus.

Miljöpartiet föreslår också att man ska klimatanpassa rot-avdraget och låta staten gå in och delfinansiera kollektivtrafiksatsningar. Bland annat vill man satsa 15 miljarder på järnvägsinvesteringar och underhåll.

Språkröret Åsa Romson och partiets ekonomisk-politiska talesperson, Per Bolund, vill dessutom inrätta en grön industrifond. Ur fonden, som bland annat ska finansieras av staten, ska de som utvecklar energismarta produkter kunna få kapital.

Klok och framåtsyftande politik, alltihop. Det får i gång klimatarbetet samtidigt som det nyanserar den traditionellt miljöpartistiska synen på miljö och tillväxt som varandras motsatser.

I de här avseendena är det tydligt hur långt ifrån Miljöpartiet står den borgerliga regeringen. MP:s budgetutspel bör gynna bygget av en rödgrön-regering efter valet 2014.

I somras stod Stefan Löfven i Almedalen och pratade om miljarder till klimatinnovationer. "Alla jobb ska bli gröna”, sa han då. Det börjar bli upp till bevis nu.

Miljöpartiets budgetutspel från i dag sätter tryck på Löfvens parti att snabbt komma med moderna lösningar på en rätt avgörande framtidsfråga: miljön och - i förlängningen - mänsklighetens överlevnad.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin