Svenskarna skitar ner och Australien brinner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är en smutsig historia. Svenska storbolag får fortsätta att släppa ut koldioxid utan att det kostar dem någonting.

Utdragen kamp mot elden i Australien
Utdragen kamp mot elden i Australien

Naturvårdsverket föreslår att fyra av landets största och skitigaste företag får gratis utsläppsrätter som motsvarar eller rentav överstiger deras behov.

Det handlar om SSAB i Luleå, SSAB i Oxelösund, Preemraff Lysekil och Cementa Slite.

Inom EU finns så många utsläppsrätter att företag faktiskt kan sälja dem till andra företag som i sin tur kan smutsa ner. Samtidigt som Europa fortsätter att släppa ut koldioxid ligger temperaturen i södra Australien och pendlar kring femtio grader Celsius.

Det handlar om en värme de flesta av oss aldrig har upplevt.

Kolindustrin

Skogsbränderna har tvingat många australiensare att ompröva sin inställning till klimatförändringarna. Varningarna har blivit verklighet, hettan stiger medan mark, gårdar och boskap brinner upp.

Australien är världens största exportör av kol och landets kolindustri har länge lobbat mot klimatpolitiken. Bolagen har hotat med att "mammor och pappor" som investerat sina livsbesparingar i kolindustrin skulle hamna på bar backe.

Men inte ens sådana slemma argument biter längre.

Gamla som unga, de smarta investerarna lämnar den fossila industrin. Tidningen The Guardian avslöjar att investeringarna i vindkraft i New South Wales har ökat från 1 procent till 26 procent under de senaste sju åren. Satsningarna på solpaneler ligger tretton år före den officiella planeringen. Förra året var Australien faktiskt det land som installerade flest solpaneler i hela världen.

Australiens utsläppskurva börjar äntligen plana ut. Till slut kommer verkligheten i kapp en.

Mörkt rosa

För australiensarna kan det ändå vara för sent. Klimatet har redan förändrats. 2013 var året då landets meteorologer tvingades införa två nya färger på väderkartan. Mörkt rosa för över femtio grader och ljust rosa för över femtiotvå.

På andra sidan Indiska oceanen har USA drabbats av allt fler orkaner. För två månader sedan höll orkanen Sandy på att lamslå hela det amerikanska presidentvalet. När kommer ovädren att bli så många att även amerikanerna lämnar oljeindustrin för att investera i förnybar energi?

Och när kommer EU att inse att det inte går att gödsla med utsläppsrätter?

Stryp tillgången på utsläppsrätter. Tvinga industrin att investera i miljövänlig teknik. Utsläppen är gränslösa, alltså är det även vårt ansvar att Australien brinner.

Alla måste ta sitt ansvar i denna vår tids smutsigaste historia.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.