Mejla

Anders Lindberg

Sverige betalar för Israels övergrepp

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Europa handlar 15 gånger mer med olagliga bosättningar än med palestinierna

En palestinsk kvinna visiteras av en israelisk soldat i Hebron på Västbanken.
Foto: Foto: AP
En palestinsk kvinna visiteras av en israelisk soldat i Hebron på Västbanken.

De senaste två åren har Israel gett 16 000 bygglov för nya bosättningar på ockuperad mark. På Västbanken byggs nu möjligheterna till fred bort i snabb takt. Där finns nu över 500 000 bosättare.

I dag presenterade bland andra Svenska Kyrkan och Diakonia en rapport, "Handla bort freden", som visar att det delvis är vi i Europa som finansierar de illegala bosättningarna. Vi gör det genom att köpa kolsyremaskiner från Soda stream, frukt eller skönhetsprodukter. Varor som uppges vara tillverkade i Israel men i själva verket produceras på stulen mark och med naturresurser som tillhör palestinierna.

Europas import från bosättningarna ligger på två miljarder kronor varje år vilket är 15 gånger mer än vad vi köper från palestinska företag på de ockuperade områdena. Av EU:s medlemsstater har bara Danmark och Storbritannien infört regler om ursprungsmärkning av varor som kommer från bosättningar på ockuperad mark. Konsumenter i bland annat Sverige finansierar alltså Israels övergrepp på den palestinska befolkningen utan att känna till det. Ett minimikrav borde självklart vara att dessa varor märks upp och att var och en själv kan ta ställning till om man vill stödja de israeliska bosättarna eller inte.

Det Svenska Kyrkan och Diakonia kräver är även en ny handelspolitik som begränsar möjligheterna för svenska företag att investera och handla med de illegala bosättningarna.

Både EU och Sverige har slagit fast att bosättningarna är olagliga. Men i praktiken tillämpar man en dubbelmoral. Genom att handla med bosättarna underminerar man sin egen kritik och bidrar aktivt till att bosättningarna kan bli kvar och expandera.

Det brister även i kontrollen av vad som faktiskt förs in i Europa. Enligt det handelsavtal som finns mellan EU och Israel ska varor från illegala bosättningar inte ha samma tullfrihet och vilkor som varor från det egentliga Israel. Det är mycket tveksamt om detta gäller i praktiken.

Dubbelmoralen måste upphöra. Det är inte hållbart att säga en sak men i praktiken göra något helt annat. Det bästa vore ett handelsförbud mot varor från illegala bosättningar på ockuperad mark. Europa borde inte handla med stöldgods.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN