Mejla

Eva Franchell

Mannen som lade upp en flaska på Facebook

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Från Anders Hultins Facebooksida.
Från Anders Hultins Facebooksida.
Anders Hultin.
Anders Hultin.

Nog borde folk ha lärt sig vid det här laget. Inget som läggs ut på Facebook förblir privat.

Vänner, grannar, arbetskamrater och journalister. Ja, i dagarna har vi lärt oss att till och med CIA läser våra uppdateringar.

Ändå går Anders Hultin hem och plockar fram sitt 779-kronorsvin. Innan han häller upp plåtar han av den dyra flaskan och lägger upp bilden på Facebook.

"Because I am worth it..."

I bakgrunden skymtar en veranda och utanför en trädgård En bild av ett exklusivt vin i en exklusiv miljö.

Vem Anders Hultin är?

Ja, fram tills i går var han vd för skolkoncernen John Bauer, eller JB som den kallades på slutet. I går ansökte JB om konkurs och kanske var det för att dränka sorgen Anders Hultin plockade fram flaskan. 14 500 elever hade förlorat sina skolor och deras lärare hade blivit arbetslösa.

JB ägdes av det danska riskkapitalbolaget Axcel som egentligen tröttnat på den svenska skolmarknaden för länge sedan. Våren blev bara en plågsam process för de elever som fick se skola efter skola läggas ner eller säljas ut. Konkursen blev, som Anders Hultin själv beskriver den, "bara den sista formella knorren".

Nu måste elever hitta nya skolor. Klasser splittras och lärare tvingas söka nya jobb.

Enligt Anders Hultin är det här helt i sin ordning. Årskullarna var för små och JB-skolorna inte tillräckligt bra, det erkände han i en DN debattartikel redan i förra veckan. I själva verket är JB:s kris ett exempel på att friskolesystemet fungerar, menade han.

Han borde ju veta. Anders Hultin var med och skapade friskolereformen när han arbetade på utbildningsdepartementet i början av 1990-talet. Han grundade Kunskapsskolan som han sedan tog på export. Han har stått på Torypartiets stämma i England och förklarat att vitsen med att driva skolor är att göra vinst.

Kunskap och kvalitet är mindre vanligt förekommande ord i pressklippen om Anders Hultin.

Han skäms inte för sig. Han tycker att det är i sin ordning att elever rycks upp ur sin skolmiljö när de genererar för liten vinst. Han korkar upp vinet när uppdraget är avslutat.

Efter sommaren går han till nästa jobb som chef fyra gamla JB-skolor. Det är omsättningen som ger pengar, inte pedagogiken. Skål!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN