Mejla

Ingvar Persson

Skolan behöver bättre politiker

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Enighet räcker inte för att förbättra skolan. Framför allt behövs resurser och duktiga lärare
Enighet räcker inte för att förbättra skolan. Framför allt behövs resurser och duktiga lärare

Debatten om skolan är inte så lite förvirrad. Samtidigt som partierna tävlar om utspel, skolan pressas av politiska lappkast och den ansvarige ministern tycks ha gått i opposition mot sig själv talar alla om behovet av enighet och långsiktiga spelregler.

Ändå är det läge sedan skolan var så politiskt splittrande som i dag. Skolpolitikerna i riksdagen lyckades - efter mycket möda - skapa en viss enighet om tuffare regler för friskolorna. Men när det gäller den stora frågan om hur de fallande skolresultaten ska vändas finns ingen sådan enighet.

Björklunds verk

Den oförsonliga tonen i skoldebatten är till stor del Jan Björklunds verk. I 20 år har han byggt sin politiska karriär på stridslystna paroller. Det har fört honom till posten som minister och till partiledarskapet, men det har också skadat skolan.

I dag har det varit Socialdemokraternas tur. Partiet hade bjudit in lärarfacken, friskolorna och universiteten för att prata om en "nationell samling för läraryrket". Också kommunerna hade fått en inbjudan, men nobbade mötet i dag.

Med tiden ska också andra partier få vara med, är det meningen.

Det sista ska naturligtvis tas för vad det är. Det socialdemokratiska initiativet är både ett försök att visa att partiet har kvar sin regeringsduglighet och ett sätt att ta ledningen i skolfrågan. De andra partierna kommer knappast att vilja spela det spelet, i alla fall inte ett valår.

Lärarna viktiga

Det hindrar inte att Sverige verkligen behöver en "nationell samling för läraryrket". Tillsammans med tillräckliga resurser är läraryrkets attraktionskraft och status antagligen den viktigaste nyckeln till förbättrade resultat.

Resurser vill den nuvarande regeringen inte diskutera, och de ständigt nya lärarsatsningar som sjösätts på Björklunds departement har främst skapat frustration i landets lärarrum. Oppositionen måste visa att den kan prestera bättre.

Stefan Löfven och Ibrahim Baylan måste visa att de kan bättre.

Till slut kan det faktiskt visa sig viktigare än att uppnå enighet till varje pris.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN