Frankrike och världen sörjer

Vi måste stå upp för att försvara yttrandefrihet, men också mångfald och tolerans

Efter det fruktansvärda terrorattentatet mot Charlie Hebdos redaktion manade Frankrikes president François Hollande till enighet, och i dag har Frankrike - och världen - sörjt tillsammans.

"Vår nation står för yttrandefrihet, mångfald och demokrati" sa presidenten och hävdade att det är just dessa värden terrorattacken riktade sig mot.

Timmarna efteråt besköts flera muslimska bönelokaler och nära två moskéer exploderade bomber.

Stå upp för yttrandefriheten

Efter terrordådet i Paris måste vi alla stå upp mot fundamentalismen och för yttrandefriheten. Ingenting kan rättfärdiga eller relativisera ondskan bakom angreppet på en tidningsredaktion.

De ansvariga måste spåras upp och ställas till ansvar, deras idéer bekämpas och deras anhängare bemötas.

Men vi måste också - med president Hollandes ord - försvara mångfald och demokrati. Attacker mot människor med ett främmande utseende eller gudstjänstlokaler kan aldrig vara ett sätt att värna mångfalden eller demokratin, oavsett om det sker i Frankrike eller i Sverige.

Antimuslimsk våg

Terrordådet i Paris inträffar i en tid när Europa översköljs av en antimuslimsk våg. Moskébränderna i Sverige är ett uttryck. De växande islamfientliga demonstrationerna i Tyskland är ett annat.

Och i Frankrike, där Nationella fronten fick en fjärdedel av rösterna i sommarens val till EU-parlamentet, är de antimuslimska stämningarna grundligt etablerade.

Här hemma kunde riksdagens vice talman Björn Söder inte avhålla sig ifrån att ironiskt tala om "fredens religion", som enligt Söder "visat sitt ansikte".

Naturligtvis kommer morden på Charlie Hebdos redaktion att användas av krafter som vill fördjupa dessa stämningar. I värsta fall blir resultatet ännu mer våld, och ännu fler oskyldiga offer.

Det är därför vi måste stå eniga, inte bara i vår avsky för terrorismen utan lika mycket i försvaret av mångfald och tolerans.

Följ ämnen i artikeln