Mejla

Daniel Swedin

Danska cynismen är inte socialdemokrati

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jens Dresling/Polfoto
I helgen lanserade Socialdemokraternas systerparti i Danmark lanserade sin nya kampanj. Regeringspartiet lett av statsminister Helle Thorning-Schmidt säger att de ska skärpa asylreglerna och begränsa anhöriginvandringen.

Under 1990-talet trodde nästan alla danska partier att om de började prata som rasister så skulle de sluta tappa väljare till extremhögern i Dansk folkparti.

Dessutom trodde man att man skulle kunna vinna tillbaka de väljare som redan för länge sedan lämnat för att rösta rasistiskt.

Det gick så där.

Samhällsdebatten förråades, politiken blev hårdare och Dansk folkeparti gjorde succéval efter succéval.

S mot nederlag

För dansk socialdemokrati - som glatt hade jamsat med - blev konsekvensen att man närmast kom att uppfattas som ständigt oppositionsparti. I över tio år och under fyra olika regeringar hölls man utanför makten.

Men sedan 2011 är faktiskt en socialdemokrat statsminister i Danmark. Helle Thorning-Schmidt heter hon och hennes parti vann genom löften om ekonomisk rättvisa och en schystare fördelning av resurser. Efter regeringsskiftet har man i stället drivit fram skattesänkningar, nedskärningar, sämre a-kassa och tuffare tag mot fattiga.

Senast i höst ska det hållas val igen och den socialdemokratiska regeringen ser ut att gå mot ett nederlag. I valet 1990 samlade S i Danmark 37 procent av väljarna. I opinionsmätningarna i dag snuddar man vid 22 procent.

Vi har att göra med en djup, ideologisk kris för dansk socialdemokrati. Samtidigt går landet ekonomi illa och terrordåden i vintras har satt en helt ny ram på samhällsdebatten. Dansk folkeparti är i enskilda mätningar nu största parti.

Så hur vinna väljarna innan allt är förlorat?

På flykt från krig

Tyvärr får man konstatera att slutsatserna från 90-talet fortfarande tycks gälla.

I helgen lanserade de danska socialdemokraterna en ny kampanj där de berättar att de vill strama åt asylreglerna, det vill säga förändra synen på vilka människor som har skyddsbehov.

Läser man de handlingar som finns bakom kampanjen ser man snart att det inte alls handlar om asyl. Det handlar om integration, medborgarskap och etablering i samhället.

Det har sin förklaring. Att ändra i asylregler låter sig inte göras. Sådant regleras i avtal och bestämmelser med EU och FN.

Att försämra villkoren för människor som är i landet går däremot utmärkt, och det är vad de danska socialdemokraterna vill göra.

Och det med förhoppningen att det ska bidra till en till valvinst.

Det är politiskt dåligt och ytterst är det människor som är på flykt från krig och terror som blir kanonmat i politikers maktspel.

Det är cyniskt och det inte särskilt socialdemokratiskt.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM