ÅSIKT

Sossarna har hamnat i politikens Hallsberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Många vill lämna Hallsberg så snabbt som möjligt.
LEDARE

Dagens SCB-undersökning var välkommen för socialdemokrater som deppade över söndagens slätstrukna EU-valresultat. I dag fick de i stället mer än 35 procent. Det ligger över deras mål för riksdagsvalet.

Söndagens EU-val kan dock stöka till det. Under den sista veckan ändrade sig mycket - och det gick rasande snabbt. Fyra femtedelar av SCB:s intervjuer gjordes före den femtonde maj. Det var ett tag innan den stora dramatiken i EU-valet började.

Moderaterna fortsatte att falla som en sten under valrörelsen. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ påbörjade en snabb klättring.

Hoppas på tillnyktring

Detta skulle möjligtvis kunna förklaras med den EU-valsyra som rådde under dessa dagar. Det finns en förhoppning hos de stora partierna att väljarkåren nu snabbt ska tillnyktra. Att den ska börja intressera sig mindre för miljö, feminism och anti-rasism och mer för överskottsmål och mindre skattejusteringar.

Ja, i viss utsträckning kommer det säkert att ske. Det svenska folket har i allt mindre utsträckning blivit hästväljare som i vått och torrt - och även med en häst som partiledare - röstar på samma parti. Allt fler väljer att rösta olika i skilda val.

Men EU-valet kommer ändå skaka om det politiska landskapet.

Moderaterna var i en brant utförsbacke redan innan EU-valet. Med den förlorarstämpel som de nu fått kommer inget bli lättare för dem.

Kannibalism frestar

I valet 2002 då Bo Lundgren föll igenom visade det sig att den hårda kärnan av trogna moderater var överraskande liten. Steget till ett annat parti är kort för de flesta moderater. Och deras väljare gillar inte att hålla på ett förlorande lag.

Det kommer i sin tur vara mumma för de andra borgerliga partierna. Redan i EU-valsdebatten insåg de att det fanns mycket att vinna på att hålla ett avstånd mot moderaterna. Med tanke på att en alliansseger känns avlägsen måste frestelsen att kannibalisera på moderaternas olycka vara oemotståndlig.   

Också på den rödgröna sidan har EU-valet skapat en ny situation. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har fått vind i seglen. Till dem kommer det strömma entusiastiska valarbetare som vill bidra till att det går lika bra i nästa val. Sådant spelar stor roll för både stämningen internt och för vad de kan uträtta.

Alla älskar inte Hallsberg

I dagens SCB-undersökning var det tydligt att Socialdemokraterna har blivit ett politikens Hallsberg. Det strömmar partibytare genom Socialdemokraterna i samma takt som tågbytare genom knutpunkten i Hallsberg.

S har sedan förra valet lyckats vinna många väljare från den borgerliga sidan. Nästan fem procent har strömmat över från dessa fyra partier, varav hälften tidigare röstade på moderaterna.

Under samma tid har S tappat till Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Risken finns att de efter EU-valet kommer att tappa till MP.

Många inbitna Socialdemokrater tycker inte att det är något större fel på Hallsberg. En fin kommun där socialdemokraterna så sent som 2002 fick egen majoritet.

Det finns en risk att väljarna inte håller med. De flesta inser att järnvägsknutpunkten Hallsberg har en viktig funktion att fylla. Men älskar Hallsberg - det gör de inte. Och kärlek spelar roll, också i politiken.

avIrene Wennemo

ARTIKELN HANDLAR OM