ÅSIKT

Vapenexport hjälper inte saudiska kvinnor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Inte feministisk utrikespolitik att beväpna en av världens värsta diktaturer

Foto: Saudiarabiska specialstyrkor under en uppvisning.

I fredags tog 31 svenska direktörer till orda på Dagens Nyheters debattsida. Alla de tunga industridirektörerna naturligtvis, men också cheferna för storbanker som blir rika på våra bolån och riskkapitalister med intressen i välfärden.

Tillsammans ville de försvara den svenska handeln med Saudiarabien, ett land som också direktörerna medger har “stora och kända” brister när det gäller mänskliga rättigheter.

Kvinnodagen

Eftersom vi i dag skriver den 8:e mars kan det vara värt att säga något om vad det är för slags brister. Aron Lund ger en sammanfattning i en ny skrift från Utrikespolitiska institutet.

I dag - 2015 - kan saudiska kvinnor inte bli myndiga. De måste ha tillstånd från manliga förmyndare för allt från resor till sjukvård eller utbildning. Kvinnor får inte köra bil och kvinnors vittnesmål är bara värda hälften av en mans.

Barnäktenskap

Barnäktenskap är fullt lagliga och äktenskapsbrott eller umgänge med främmande män bestraffas med kroppsstraff som piskning eller stening.

Värst är situationen för kvinnliga gästarbetare vars villkor beskrivs som slavliknande och som ofta utnyttjas sexuellt.

Så där skulle vi kunna fortsätta. Och då har vi ändå inte berört frågor om yttrandefrihet, fackliga rättigheter eller demokrati. Och vi har inte pratat om banden mellan saudiska intressen och internationell terrorism.

“Stora och kända” brister.

Fulla av tillförsikt

De 31 direktörerna är dock fulla av tillförsikt när det gäller sin förmåga att åstadkomma “utveckling, öppenhet och välstånd”. Får de bara göra affärer ska saker och ting ordna sig.

Det finns förstås anledning att tvivla på den saken, men strängt taget hör det inte hit. I strikt mening är direktörsskaran inte ute för att försvara sina egna affärer. Ingen har nämligen ifrågasatt försäljningen av lastbilar, kullager eller pappersmassa till Saudiarabien.

Beväpna diktatur

Debatten handlar om vapenexport, och om att Sverige har ett avtal om att vi ska beväpna en av världens hårdaste diktaturer.

Om direktörerna på allvar menar att deras affärer i cellulosa och verkstadsprodukter förutsätter att den saudiska militären också får köpa radaranläggningar och pansarvärnsrobotar måste man fråga sig hur det står till med den frihandel de talar så varmt om.

Sverige behöver vår export och våra exporterande företag. Just därför borde stordirektörerna hålla sig för goda för att springa den här sortens ärenden åt vapenindustrin.

Ingvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM