Mejla

Eva Franchell

Moderata Stockholm på väg mot konkurs

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stockholm står på ruinens brant. Lokaltrafiken saknar en halv miljard för nästa år och 7,7 miljarder för planerade trafiksatsningar.

Bara Karolinska sjukhuset går med ett underskott på en halv miljard. Andra sjukhus redovisar lika röda siffror.

Det är inte konstigt att Moderaterna gick med brakförlust i söndagens val. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdal, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm tappade åtta procent i landstingsvalet.

Sverigedemokraterna

Alliansen är numera i minoritet, ändå tänker den sitta kvar med Sverigedemokraterna som vågmästare.

– Vi sitter kvar, säger Torbjörn Rosdal trosvisst till Dagens Nyheter. Jag vet inte vilka de här nio Sverigedemokraterna är. De har inte presenterat någon hälso- och sjukvårdspolitik eller något trafikpolitiskt program.

– Vi tänker inte samarbeta med dem, men de är ju vågmästare vilket innebär att de ibland kan rösta på våra förslag.

Det låter onekligen illavarslande. Moderaterna kör vidare, kanske med hjälp av några Sverigedemokrater de inte känner i ett landsting som håller på att gå i konkurs.

Vad innebär det för stockholmarna?

Dra in på turerna

Lokaltrafiken är redan i akut kris och nu saknas pengar till själva driften. Tjänstemännen räknar nu på olika alternativa lösningar, enligt Svenska Dagbladet. Antingen får man dra in på turerna eller höja priset på SL-kortet.

Efter allt valskryt om trafiksatsningar återstår nu bara underskottet på 7,7 miljarder i investeringsbudgeten. Roslagsbanan, Lidingöbanan och spårvägen i city kan skjutas på framtiden. Stockholms läns landsting har kallats det moderata skyltfönstret, men det är ett moderat moras vi betraktar.

Filippa Reinfeldt har pressat vården till den grad att cancersjuka barn inte längre kan vårdas i Stockholm. Barnafödande kvinnor får åka från förlossningsklinik till förlossningsklinik. På akutmottagningarna växer köerna lika snabbt som underskotten i sjukhusens redovisningsrapporter.

Rädda Stockholm

Men kanske är det ändå ett moderat skyltfönster vi betraktar. Först sänkte de skatten, sedan sålde de ut vården och nu regerar de vidare med Sverigedemokraterna på armlängds avstånd. Den som vill ha god vård får köpa den på någon nyöppnad och privat innerstadsklinik.

Invånare som vill ta sig genom staden får gå eller ta bilen för den gemensamt ägda kollektivtrafiken har inte längre plats för alla.

Stockholm måste ha en samhällsservice som räcker till alla. I bästa fall kan oppositionen i landstinget göra en Löfven och bygga ett samarbete över blockgränsen. Det vore bra.

Någon måste helt enkelt rädda Stockholm.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN