ÅSIKT

Håll ditt klassförakt för dig själv, Busch Thor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Fördomar avslöjas ofta i stridens hetta. Under gårdagens partiledardebatt i TV4 trillade Ebba Busch Thor dit när hon försökte använda Stefan Löfvens klassbakgrund mot honom för att göra en poäng.

"Jag har stor respekt för den resa du har gjort från din uppväxt in i politiken, det visar att alla kan bli statsminister, men...", inledde Busch Thor en replik som hon sedan avlutade med att Löfven inte fattar Alliansens förslag till skattesänkningar. Undertonen var att Löfven inte kan räkna.

Unket klassförakt

Kan en sådan replik beskrivas på annat sätt än unket klassförakt? Annars får Ebba Busch Thor gärna förklara på vilket sätt Löfvens bakgrund har minsta lilla relevans i en diskussion om hur förslag på skattesänkningar ska tolkas.

Inom högern finns många som inte står ut med att en person som varit fosterbarn, svetsare och fackman blivit statsminister. Men vi är betydligt fler som är stolta över just detta, att Sverige är ett land som kan göra det möjligt.

Beskeden går inte ihop

I sak har Löfven helt rätt om Alliansens skattesänkningar. Tillsammans uppgår förslagen till 100 miljarder. Om alliansledarna nu tänker fortsätta hävda att de fortfarande är ett sammansatt regeringsalternativ får de gott stå ut med frågor om hur deras gemensamma ambitioner ska gå ihop.

Löfven gör rätt när han frågar om de 100 miljarderna som kan försvinna ur välfärden. Varje gång alliansledarna upprörs över siffran påminns väljarna om att de borgerliga går till val på en ekonomisk politik som spretar. Vi har inte fått några besked om vilka av alla de föreslagna skattesänkningarna som kommer att bli av om Alliansen tar makten.

Ebba Busch Thor kanske kan svara på det nästa gång, klassföraktet kan hon hålla för sig själv.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM