Daniel Swedin

Mardrömmen måste ta slut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inbördeskriget är nära I dag har det syriska upproret pågått i 501 dagar och över 13 000 män, kvinnor och barn uppges ha dödats. Nu manar oppositionsgrupper till väpnad kamp mot Bashar al-Assads diktatur. OBS! Bilden är ett montage.
Inbördeskriget är nära I dag har det syriska upproret pågått i 501 dagar och över 13 000 män, kvinnor och barn uppges ha dödats. Nu manar oppositionsgrupper till väpnad kamp mot Bashar al-Assads diktatur. OBS! Bilden är ett montage.

9 JUNI 2012. Syrien

Mörker råder i Syrien. Efter uppgifter om ytterligare en massaker i Hamah där minst 78 människor ska ha dödats manar oppositionsgrupper till väpnad kamp mot diktaturen. Efter ­regimens långvariga terror mot det egna folket hotar nu ett fullskaligt inbördeskrig att bryta ut.

På gränsen till Syrien ligger Libanon som ett avskräckande exempel, med långa perioder av kaos, etniska konflikter och sekteristiskt våld. De flesta ingredienser som fanns i det libanesiska inbördeskriget finns i Syrien, bara i mycket större skala.

Molnen hopar sig över det plågade landet.

FN:s och Kofi Annans fredsplan för Syrien faller ihop framför våra ögon. Observatörer från FN finns i landet nu, men det är den enda av fredsplanens sex åtgärder som kommit på plats. Några våldshandlingar har man inte förmått förhindra.

Så vad händer nu?

USA ointresserade

Arabförbundet – som redan sparkat ut Syrien – vill införa nya, hårda sanktioner samtidigt som USA närmar sig en punkt där man kan tänka sig militära medel för att störta Bashar al-Assad och hans regim.

– Vi hoppas att alla ansvarsfulla stater snart gemensamt vidtar åtgärder mot den syriska regimen, inklusive sådana i FN:s säkerhetsråd som faller under kapitel sju, har USA:s ­finansminister Timothy Geithner sagt i dagarna.

Obama-administrationen är sannolikt ointresserad av att ­involvera sig direkt i ytterligare en konflikt i Mellanöstern. Därför är det svårt att förstå att USA och Storbritannien avvisar Kofi Annans försök att förmå Iran att verka för fred i Syrien. Ska diplomatin och sanktionerna ha effekt och om man vill rädda liv måste man släppa prestigen.

I dag har det syriska upproret pågått i 501 dagar. Över 13 000 män, kvinnor och barn sägs ha dödats och över 100 000 människor har skadats.

Blodbadet får fortsätta

En flygförbudszon över norra Syrien har diskuterats, men ­utan FN-mandat kommer det inte hända. Ryssland har tillsammans med Kina blockerat Säkerhetsrådets försök att få bort al-Assad. Så undergräver de effektivt världssamfundets legitimitet och sin egen ställning. Blodbadet får fortgå.

Omvärldens passivitet måste få ett slut. Om inte Bashar al-­Assad slutar mörda sin egen b­efolkning måste världen stoppa­ honom.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN