Ledare

Europa brinner Reinfeldt tiger

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EUROGEDDON Den ekonomiska krisen i Europa bara växer och växer medan Fredrik Reinfeldt tittar åt ett annat håll.
EUROGEDDON Den ekonomiska krisen i Europa bara växer och växer medan Fredrik Reinfeldt tittar åt ett annat håll.

LEDARE

7 DECEMBER 2011. Eurokrisen

Var håller Fredrik Reinfeldt hus när Europa faller samman? En kris som aldrig hade behövt sprida sig från Grekland håller på att krossa allt. Massarbetslöshet, fattigdom, vacklande demokratier. En hel ungdomsgeneration utan hopp.

Men Europa existerar inte för Fredrik Reinfeldt. Om han fick som han ville skulle all politik utgå i från Täby, sträcka sig i en båge förbi Moderaternas partihögkvarter och Rosenbad (helst utan att röra riksdagen) samt en gång i veckan luftlandsättas bland vanliga människor för ”lyssnande” i någon mellanstor svensk stad.

Om Reinfeldt vid något tillfälle råkar nämna Europa är det bara i syfte att plocka inrikespolitiska poäng. Långa möten i Bryssel kan vara lämpliga kulisser. Men framför allt är andra europe­iska länders problem något man kan håna och peka finger åt:

– Titta vilka stora underskott ni har!

Att både Irland och Spanien hade överskott och låg statsskuld innan krisen verkar inte spela någon roll. Inför toppmötet på fredag föreslår Reinfeldt böter till länder som bröt mot stabilitets­pakten – det ska alltså tydligen hjälpa mot att länder som inte bröt mot stabilitetspakten har problem.

De fackliga rättigheterna hotas

Samtidigt varnar LO och TCO för hur krisen utnyttjas politiskt för att försvaga arbetstagarna och de fackliga rättigheterna över hela kontinenten. Europa har inte sedan första världskriget varit så dominerat av högerregeringar. De har i 18 månader försökt applicera fel lösningar, på fel problem för att åtgärda en i grunden felaktig diagnos.

Det var inte länge sedan hela diskussionen handlade om hur Tyskland skulle förmås att dela med sig av sin trovärdighet till de andra: i dag finns inte längre den utvägen på samma sätt.

Marknaden förstår det EU-ledarna vägrar ta konsekvenserna av – att hela Europa sitter i samma båt.

När kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s i måndags meddelade att de kan nedgradera hela 15 euroländer ifall ledarna inte kommer till beslut på fredag, var det ett erkännande av detta. 

Kommer skapa våld och panik

Vad man än tycker om euron: bryter den ihop kommer den inte falla samman i några snälla nationella välfärdsstater. Det kommer bli kollapsande banker, panik, rasism, våld och massarbetslöshet.

Europeiska rådets möte på fredag blir avgörande. Och oavsett om det inte blir något hejdundrande eurogeddon utan euro­krisen utvecklas till en livsstil i stället för en adrenalinrusch – problemet kvarstår.

Den över 50-­åriga drömmen om att 1900-talets ­blodigaste kontinent skulle vara odelad, demokratisk och fredlig håller på att försvinna bortom horisonten.

Det är en enorm sak.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!