Ledare

Löftenas natt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

  Nyårsfirande och politik har en del gemensamt. Högtidliga tal, sena nätter och oväntade allianser. Men framför allt är det en sak som förbinder en nyårsvaka med det politiska livet. Det handlar om att lova, och om att kanske inte alltid hålla det man lovat.

  Vi har plockat upp ett antal minnesvärda löften ur de senaste årens politiska debatt, löften som förtjänar att upprepas en dag som denna.

Fredrik Reinfeldt

I regeringsförklaringen 2010 sa Fredrik Reinfeldt "den som är svårt sjuk och ­inte kan arbeta ska kunna få ersättning". Det kan han säga igen.

Jan Björklund

När utbildningsminister Jan Björklund presenterade den nya gymnasieskolan utbrast han förtjust: Vi satsar på yrkesutbildningarna. När den första kullen i höstas skulle börja i Björklunds gymnasium hade andelen som valt yrkes­utbildningar minskat med knappt fyra procentenheter, och värst är det på vårdutbildningen. Det behöver inte ha med utbildningen att göra, säger Björklund.

Göran Hägglund

Det är mer än tre år sedan regeringen och socialminister Göran Hägglund lovade lösa frågan med vård för papperslösa flyktingar. En utredning med ett förslag om rätt till vård ligger nu och skräpar i regeringskansliet. Vågar vi hoppas på ett regeringsförslag under 2012.

Lars Ohly

Vänsterpartiets framgång ligger i att förnya vårt politiska projekt, sa Lars Ohly i höstas. Återstår att se om framgången också ligger i att förnya partiets ledarskap.

Mikaela Valtersson

I mars var Miljöpartiets Mikaela Valtersson förtjust över att ha träffat en överenskommelse om migrations­politiken. Det gällde inte minst frågan om vård för papperslösa. Vi är väldigt glada över att regeringspartierna har ställt sig på vår sida, sa Valtersson då. Förslaget sitter fortfarande fast i regeringskansliet.

Lena Ek

I december försäkrade miljöminister ­Lena Ek att regeringen nu skulle skingra EU-kommissionens eventuella fortsatta tvivel om den svenska rovdjurspolitiken. Nu återstår att se om man är lika övertygad i Bryssel.

Håkan Juholt

I sitt installationstal som socialdemokratisk partiordförande förklarade Håkan Juholt att det är inte bara i a-kassan som taket ska vara högt – utan även i vårt eget parti. Se där, två löften i ett.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!