Daniel Swedin

Schlingmann förstår ingenting om kärlek

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det som byggt Sverige starkt är kärleken. Det är kärnan i historieprofessor Lars Trägårdhs idé om den svenska statsindividualismen. Det vår önskan om att vara självständiga som är själva grundbulten i det svenska samhällsbygget. Staten ­garanterar individen ett oberoende från familjen och andra gemenskaper. Via sociala trygghetssystem ges varje ­person makten över sitt eget liv.

Trägårdh kallar det ”den svenska teorin om kärlek”, en föreställning om att den sanna kärleken inte byggs på ojämlika beroenden, utan på frihet.

De nya Moderaterna älskar det här. Om välfärdsstaten, som Trägårdh säger, handlade om individualism, då kan den ju vara Moderat.

Inför förra veckans nordeuropeiska toppmöte i Stockholm sprang Reinfeldts ”propagandaminister” Per Schlingmann runt och delade ut ett nytryck av Trägårdhs skrift ”The Nordic way”. Och i går lanserade Moderaterna sin nya virala kampanj, ”Vi älskar människor”.

Problemet är bara att Schlingmann inte har förstått.

Ja, välfärdsprojektet handlar om att med hjälp av staten frigöra individer från ojämlikheta beroenderelationer. ­Farmor får hjälp av hemtjänsten och ­hennes ­dotter kan då fortsätta jobba heltid som kassörska. Hennes son behöver ­inte ­låna pengar till mat eftersom arbetslöshetsförsäkringen finns där. Barnbarnen ­betalar sin utbildning genom CSN, kan bli ingenjörer och behöver inte gå i sina ­föräldrars fotspår. Vi blir fria individer, gemensamt.

Men vad har Reinfeldt gjort? 100 000 personer tvingas i dag gå ner i arbetstid eller sluta jobba för att ta hand om sina gamla föräldrar.

I höstas förklarade Fredrik Reinfeldt att nu när a-kassan havererat så får arbetslösa söka ”stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt”. Och saknar man släkt med pengar finns social­kontoret.

Man kan kalla det nymoderata projektet mycket. Men det handlar inte om kärlek.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN