Norrland betalar dagis i Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

väger över Täby och Dorotea har lika stor andel barn i förskolan, och ändå får Täby ut drygt 27 000 ­kronor mer per barn. Detta beror på ett utjämningssystem som bygger på antaganden, som att glesbygdsbarn inte går i förskola lika ofta som storstadsbarn. Trots orättvisorna tiger regeringen Reinfeldt.
väger över Täby och Dorotea har lika stor andel barn i förskolan, och ändå får Täby ut drygt 27 000 ­kronor mer per barn. Detta beror på ett utjämningssystem som bygger på antaganden, som att glesbygdsbarn inte går i förskola lika ofta som storstadsbarn. Trots orättvisorna tiger regeringen Reinfeldt.

16 april 2012. Utjämning

Glöm myten om stockholm­arna som försörjer Norrland.

Det är precis tvärtom.

Hundratals miljoner kronor går från småkommunerna i Norrland till de rika kommunerna runt Stockholm. Det är Täby, Lidingö, Solna och ­Sollentuna som tjänar på den svenska skatteutjämningen.

Barn i Täby värda mer

Syftet med utjämningen är att till exempel alla svenska barn ska få en likvärdig förskola ­oavsett var de växer upp i ­landet. De rikare kommunerna ska helt enkelt bidra till de fattigare kommunernas för­skoleverksamhet. Så är det i ­alla fall tänkt.

Men nu har tidningen Dagens Samhälle granskat utjämningssystemet och kommit fram till att ett förskolebarn i Täby är värt 74 543 kronor medan ett barn i Dorotea bara får 47 403.

Täby och Dorotea är två jämförbara kommuner, de har lika stor andel barn i förskolan, ­ändå får Täby ut drygt 27 000 kronor mer per barn.

Bygger på antaganden

I Sollentuna kommun norr om Stockholm får varje barn 75 014 kronor medan barnen i jämförbara Bergs kommun ­bara får 46 549 kronor.

Sollentunabarnen får alltså ut 60 procent mer av systemet.

Orsaken till orättvisorna är ett gammalt utjämningssystem. Det utgår inte från hur många barn som faktiskt går i för-

skolan utan bygger sina beräkningar på en massa antaganden, som att glesbygdsbarn inte går i förskolan lika ofta som storstadsbarn.

Två utredningar har pekat på orättvisorna, men regeringen Reinfeldt tiger ihjäl dem. Den senaste kom för ett år sedan, den parlamentariska utredningen var helt enig: Systemet måste göras om. Men den utredningen ligger fortfarande kvar på moderate ­kommunminister Peter Normans bord.

Där lär den ligga ända fram till valet 2014.

Peter Norman vågar väl inte föreslå en modernisering av det gamla utjämningssystemet.

Det skulle innebära att han måste ta pengar från de rika kommunerna norr om Stockholm. Där bor hans kärnväljare. Där styr de moderata kommunalråden och de vill inte släppa ifrån sig ett öre till några fattiga kommuner utanför Stockholm.

Moderaterna tiger

Den svenska förskolan kommer att förbli orättvis, ett dagisbarn i Stockholm får 30 000 kronor mer än ett barn i Gullspång. Ett barn i Solna får 33 000 mer än ett barn i Filipstad.

Det är Moderaterna som stoppar utjämningen och det är barnen utanför Stockholm som drabbas.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.