ÅSIKT

Rasistiskt skräckvälde i Forserum

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I det lilla småländska samhället ­Forserum bor drygt två tusen ­invånare. För ett år sedan levde 160 somalier där, nu bor bara 95 av dem kvar. De andra har flyttat på grund av att ett gäng svenska ungdomar utsatt dem för ren terror.

Under de senaste veckorna har trakasserierna trappats upp. Tre helger på raken har det kastats sten mot fönstren till den somaliska föreningen.

– De flesta i Forserum är bra, men den här lilla gruppen gör det svårt att bo kvar, säger Abdula Abdi Dhinbil till SVT Jön­köpingsnytt.

Vuxna människor vågar inte gå till ­affären ensamma och barn har misshandlats illa. I veckan startade höstterminen, men de somaliska familjerna höll sina barn hemma i förrgår av rädsla för övergrepp.

Somalierna i Forserum har flytt inbördeskrig, svält och förtryck i sitt hemland – för att här mötas av skräck, hot och våld. Det är fruktansvärt – och pinsamt för ett samhälle som kallar sig öppet och demokratiskt.

Trots att trakasserierna har pågått i veckor och polisen upprättat anmälningar om misshandel och skadegörelse har ingenting hänt. Ingen har gripits eller tagits in till förhör.

Sydsvenskan uppmärksammade förra året en liknande historia där en somalisk kvinna i Tomelilla blivit utsatt för stenkastning och glåpord av ett gäng tonårskillar. 

Somalier är en utsatt invandrargrupp. På grund av den generellt sett låga ­utbildningsnivån är de ofta svaga på den svenska arbetsmarknaden. Det har bidragit till att de inte sällan används som slagträ i debatten kring invandring.

Förra helgen gick 400 Malmöbor med ­demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) i spetsen i en kippavandring för judars rätt att gå på gatorna utan att känna sig hotade. Alla har rätt att röra sig fritt i Sverige. Det ska också vara en självklarhet för somalierna i Forserum.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima