Ledare

Ryssar trötta på Putins korruption

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Folk är trötta på att inget fungerar, på mutor, korruption och ineffektivitet”

Internetsuccé ”Veterany VDV protiv Putina” – Fällskärmsjägare mot Putin gör succé på Youtube. Debatten och protesterna är mer öppna än tidigare. Även om Putin vinner är frågan vilket land han kommer leda.

Fem lönnfeta farbröder som spelar gubbrock utmanar Vladimir Putin. Med gröna baskrar och blåvitrandiga linnen är de ”Fallskärmsjägare mot Putin”. På Youtube gör de succé.

En ny typ av opposition i ett nytt Ryssland.

I dag samlas den ryska oppositionen till demonstrationer

i Moskva, Sankt Petersburg och andra större städer. Om exakt en månad, 4 mars, är det presidentval.

Viktigast vem som räknar

Valet kommer att vinnas av Vladimir Putin. Han har tidigare varit president i åtta år och premiärminister i fyra.

Det viktiga är, som bekant, ­inte hur folk röstar. Det viktiga är vem som räknar rösterna.

I Ryssland är det den på pappret oberoende Valkommissionen. Men det elektroniska systemet för rapportering av röster, ”GAS Vybory”, kontrolleras sedan 2004 av presidentens personliga säkerhetstjänst, FSO.

I december var det val till ­Duman, Rysslands underhus. Trots omfattande fusk gick Putins maktparti, Enade Ryssland, starkt tillbaka.

Valet följdes av folkliga protester i en helt ny omfattning. Över 100 000 människor gick ut på Moskvas gator för att visa sitt missnöje med fusket.

Egentligen är det inte konstigt. Sedan flera år har ryska bloggare piggnat till och debatten på nätet är inte särskilt följsam mot Putin. Satiren är ­bitande.

Protester ger mersmak

Folk är trötta på att inget fungerar, på mutor, korruption och ineffektivitet. Ekonomin går ­dåligt. De reformer och det välstånd Putin lovat under sina tolv år vid makten har inte infriats.

Det är den ryska medelklassen som börjat höja rösten. Protester från miljörörelsen mot ett motorvägsbygge utanför Moskva för en tid sedan visade motståndets genomslag. Det ger mersmak.

Under tryck från friare information på internet börjar även statskontrollerade medier visa en mer nyanserad bild av politik och samhälle.

”Vi förlåter dig inte”

Även om Putin självfallet vinner är frågan vilket land han kommer leda. Möjligheten finns att valrörelsen och valet förändrar mer i Ryssland än han egentligen tänkt sig.

Fallskärmsjägarna är den ryska krigsmaktens stolthet. De ­veteraner som nu tar ton är ­något helt annat än den gamla vanliga oppositionen. Vad sjunger de då om Putin?

”Vi förlåter dig inte för det du har gjort.

Vi kräver helt fredligt: avgå, tyrann!”

I dag börjar den ryska val­rörelsen på allvar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!