Mejla

Eva Franchell

Filippa Reinfeldts stora föreställning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Säljer sjukhus som andra säljer tavlor.
Säljer sjukhus som andra säljer tavlor.

LEDARE

Auktionen är avslutad. S:t Görans sjukhus går till – Capio.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa­ Reinfeldt förrättade själv auktionen i går.

I Stockholms län kränger man sjukhus som andra säljer tavlor. Fast i fallet Stockholm är det köparen med lägst anbud­ som vinner budgivningen.

Det var en av Europas största sjukvårdsupphandlingar som avslutades i går och det blir riskkapitalägda Capio som får fortsätta driften. Det var egentligen inte särskilt märkligt, Capio har ju suttit på all kunskap om sjukhuset och har därför kunnat kontrollera informationsflödet till utmanaren Aleris.

Därför blev det som förväntat också Capio­ som lovade att spara mest. Det är nämligen så man vinner upphandlingar

i Stockholms läns landsting, man lovar att spara 130 miljoner på sjukvården. Var de pengarna ska tas ifrån ville Capios­ vd Britta Wallgren inte svara på under­ gårdagens presskonferens. 

Affären är värd upp emot 16 miljarder kronor för Capio och Britta Wallgren hade svårt att dölja sin glädje. Hon fick beskedet bara minuterna före presskonferensen.

Hemlighetsmakeriet kring upphandlingen av S:t Görans sjukhus har varit i det närmaste bisarr. De politiker som i går skulle ta beslutet fick tillgång till handlingarna för någon vecka sedan. Informationen har varit så dålig att den socialdemokratiska oppositionen valde att inte ens delta i omröstningen. 

Politiker har tvingats abdikera och i stället är det advokater och businessmänniskor som tagit kontroll över sjukvården. Så tar man hand om stockholm­arnas skattepengar. Man hemlighåller förhandlingarna och sedan ställer man till en sjudundrandes prisutdelning när beslutet väl är fattat.

Patienterna? Ja, de berördes knappast alls under gårdagens presskonferens.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell