ÅSIKT

Nu går Reinfeldt till historien som trixare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avDaniel Swedin

LEDARE

Skattepengar ska inte gå till att bygga ex-politikers förmögenheter

Reinfeldt tycker att skattbetalarna ska göra honom rikare.

Varje politiker vill göra avtryck, bli ihågkomna och genom sin gärning förändra människors liv. Men Fredrik Reinfeldt (M) trodde kanske inte att det han gjort som ex-politiker på ett mycket handfast sätt kommer att förändra förutsättningarna för framtidens ex-politiker.

Det var i januari 2015, ett drygt halvår efter att svenska folket vräkt honom ur Rosenbad, som Fredrik Reinfeldt startade ett aktiebolag. Enligt sajten fredrikreinfeldt.se erbjuder den tidigare statsministern sina tjänster som rådgivare, föreläsare och rapportförfattare.

Enligt SVT tar Reinfeldt ut 100 000 kronor för en timmes föreläsning, och han har bland annat talat hos Swedbank och på Privattandläkardagen. Och pengarna har rullat in. Det är många som vil höra vad en tidigare statsminister har att säga.

Kraschade a-kassan

Under det första räkenskapsåret gjorde Fredrik Reinfeldts självbetitlade bolag en vinst på 9,6 miljoner kronor, rapporterar Dagens Opinion. Omsättningen i bolaget var 12,8 miljoner kronor vilket innebär en vinstmarginal omkring 75 procent.

Men genom att låta inkomsterna från företaget stanna där - utan att ta ut lön - kunde Reinfeldt också fortsätta ta ut fullt avgångsvederlag från staten. Annars ska beloppet minska med andra arbetsinkomster.

Reinfeldt kan skratta hela vägen till banken, och han är inte ensam. Förre socialministern Göran Hägglund - nu lobbyist för vårdkapitalisterna Aleris - har också samlat arbetsinkomster i bolag medan han levt på statsrådspension.

– Det är ett omställningsstöd som möjliggör att jag ska kunna skriva bok på det sätt jag gör nu, försvarade sig Reinfeldt när SVT frågade om hans förehavanden i fjol.

Det är en parodi. En fullt arbetsför människa drar in miljoner och tycker ändå att skattebetalarna ska hjälpa till att berika honom.

Det här är en person som sett till att svensk a-kassa - som är tänkt att fungera som en omställningsförsäkring för alla som inte varit statsminister - nu är en av de sämsta i den industrialiserade delen av världen.

Kanske lät sig Hägglund och Reinfeldt inspireras av socialdemokrater som Pär Nuder som också tjänade miljoner men tog ut avgångsvederlag.

Göder politikerförakt

Men nu kan det vara slut med det. “Villkor och ersättningar som av svenska folket upplevs som oskäliga riskerar att få negativa konsekvenser för förtroendet till myndighetschefer och politiker”, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) i Dagens Nyheter i dag.

Ministern lovar att reglerna kring statsrådens pensioner nu ska förändras i grunden. Hur är ännu inte klart, men att som i dag tjäna pengar som stannar i ett eget bolag och samtidigt ta ut höga avgångsvederlag och pensioner ska inte vara möjligt. Även Moderaterna meddelar att de stöttar förslaget.

Det är utmärkt. Införandet av en Lex Reinfeldt är kanske det enda sättet för vissa höjdare att inse att skattepengar inte ska gå till att bygga en privat förmögenhet.

Uppdatering: i en tidigare version av artikeln uppgav vi att Göran Persson haft ett liknande upplägg som Fredrik Reinfeldt. Detta är felaktigt. Vi beklagar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM