ÅSIKT

Annie Lööf blir som eld i baken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Annie Lööf värnar asylrätten, men vill tvinga nyanlända att jobba för usla löner.
LEDARE

Det är ingen blyg viol som kommer tillbaka till politiken. Annie Lööf har till och med spelat in en film om sin återkomst efter föräldraledigheten.

På smattrande klackar kliver hon raskt in i riksdagshuset och kastar ut sin late vikarie Anders W Jonsson. Det är hemskt roligt.

Säkert är hon efterlängtad inom Centerpartiet. Under Annie Lööfs frånvaro har partiets opinionssiffror dalat från nästan tio till ner emot sex procent.

Budskapet i partifilmen är tydligt: nu är hon tillbaka för att vända trenden.

Migrationspolitik

Säkert är hon efterlängtad även inom Alliansen som verkar behöva lite av hennes star quality. Det har varit rätt segt att följa den veliga borgerligheten under det senaste halvåret. Vi har till exempel saknat Annie Lööfs kompromisslösa hållning i migrationspolitiken. Asylrätt och solidaritet är inte bara ord för finrummet när det är vackert väder, som hon själv har uttryckt det.

I en intervju i dagens Aftonbladet säger Annie Lööf att hon är rejält taggad och vi får hoppas att hon orkar. Mycket har förändrats under hennes föräldraledighet och hon kommer att få ta strid i migrationsfrågan. Hennes borgerliga kolleger vill inte längre öppna sina hjärtan, de vill hellre ha stängda gränser och det är något Centerledaren har att hantera.

Galenskap

Vi hoppas att hon står på sig och slåss för asylrätten. Att hon blir motvikten som vill öppna gränser och ta emot människor som flyr från krig och förtryck.

Både Alliansen och svensk migrationsdebatt skulle behöva lite mer av den sortens optimism.

Tidningen Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson beskriver Centerns storslagna drag som ett slags galenskap och så kan det givetvis uttryckas. Annie Lööf vill lagstifta om lägre lön för nyanlända. I fem år ska de tvingas arbeta för usel betalning, en slags modern variant av apartheidlagstiftning som verkligen verkar helt galen.

Centernpolitiken är ofta så motsägelsefull.

Lönedumpning

Men det lär bli Alliansbråk även om lönedumpningen. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna vill alla sänka löner medan Moderaterna håller emot. Annie Lööf säger att frågan är långt ifrån avgjord.

– Det är ett givande och ett tagande i Alliansen och den tradition vi haft är att alla ska vinna och bidra.

Vår stilla förhoppning blir därmed att hon vinner asylrätten och förlorar lönedebatten. I vilket fall är det bra att hon är tillbaka och sätter fart på debatten. Även den röd-gröna regeringen kan behöva lite av hennes eld i baken.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM